Kleine en middelsortering overheerst

Spanje: Mollar granaatappelseizoen officieel gestart

Het Mollar granaatappelseizoen is officieel gestart in de Spaanse gemeente Elche. De beroemdheid Alberto Chicote mocht symbolisch het eerste plukken. De Groep Producenten van de Granaatappel van Elche had hem daarvoor gekozen. Dat bracht producenten en handelaars samen, alsook andere officials van deze sector. Aanwezig was ook Celia Mas, directeur van Campo de Elche.

"De Valencia-variëteit had een tegenvallende oogst: verliezen tot 30 % vanwege droogte en extreme warmte. De vooruitzichten voor de Mollar wijzen op een lichte groei in de hoeveelheid, vergeleken met 2013. Weliswaar is een lagere opbrengst per hectare geregistreerd, maar veel nieuwe aanplant is gaan produceren", zegt Mas.

"De Mollar-oogst zou rond de 50 miljoen kilo kunnen opleveren. Dat fruit heeft een optimale inwendige kwaliteit ondanks dat kleine en gemiddelde formaten zullen overheersen. De laatste weken hadden we wat regenval en lagere nacht-temperaturen. Dat is essentieel voor het optimale rijpen van het fruit."

De oogst zou doorgaan tot januari, vooral omdat "het fruit tijdens de opslag de heilzame eigenschappen behoudt."

Vanwege de Russische boycot is gezocht naar vervangende markten. De boycot raakte rond de 30 % van het transport. De granaatappels van Elche vonden nieuwe afzetmarkten in het Balticum en Scandinavië. Ook groeide de uitvoer richting het Midden-Oosten.

Intussen komen vele Spaanse orders binnen. Volgens Francisco Oliva, president van de Mollar Granaatappelproducentengroep van Elche, is dat het gevolg van het promoten van de laatste jaren. De Spaanse consumptie steeg van 10 naar 70 % van de productie in 7 jaar.

De Mollar moet nog maanden wachten op een Brussels EU-rapport om een Beschermde Status vanwege de Herkomst te krijgen. Dat vereist meer documentatie, namelijk een vergelijkende studie naar de verschillen tussen de Mollar-soort uit Elche en de Mollars van elders. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.