marktomstandigheden ongunstig

Hogere komkommer- en courgetteprijzen mede door late Spaanse oogst

De komkommer- en courgetteprijzen liggen hoger dan vorig jaar, mede door ontwikkelingen in Almeria. In het Spaanse gebied zorgen de weersomstandigheden voor een latere oogst, terwijl in andere delen van Europa de oogst tegenvalt. In 2013 waren in Spanje sommige gewassen beschadigd door de extreme temperaturen in de zomer en herfst. Dit jaar is de komkommer- en courgetteoogst later.De komkommerprijzen liggen rond de € 0.90 per kilo. De Franse komkommervariant tikt de € 1.00 per kilo aan. De Nederlandse variant van Almeria levert op grote veilingen, zoals Alhóndiga La Union, € 1.50 per kilo op.

De courgetteprijzen zijn in een week explosief gestegen. Vorige week kostte een kilo dunne courgettes € 0.90. Ondertussen betalen handelaren voor een kilo dunne courgette € 2.00.

Jesús Barranco, voorzitter van Alhóndiga La Unión, geeft wel een waarschuwing af: "De prijzen zijn momenteel gunstig voor de telers, maar de marktomstandigheden zijn ongunstig. Leveranciers kennen problemen met het aanleveren van de groenten, waardoor de verkoop kan dalen. We verwachten hetzelfde verkoopverloop als vorig seizoen. Daarbij hopen we dat de Russische veto zal worden opgeheven en de prijzen stabiel blijven."

"In de meeste Europese landen is het oogstseizoen bijna afgelopen. In Almeria niet. Wij oogsten nieuwe gewassen met goede kwaliteit. Het weer is daarin een belangrijke factor, net als het aantal zonuren. Daarbij bieden wij een goede infrastructuur, die we met zorg in de afgelopen vijftig jaar hebben opgebouwd."

Jesús bereidt de markt voor op de komst van een nieuwe courgette: "Dit seizoen gaan we een nieuw courgetteras presenteren. Dat doen we op de Fruit Attraction. Voor ons zijn de courgettes belangrijk in hoeveelheid. We mikken op het verhogen van de productiviteit en het verlagen van de kosten."

Voor meer informatie:
Alhóndiga La Unión
Jesús Barranco
Almeria, Spanje
Telefoon: +34 950580800

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven