Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zespri SunGold voor het eerst in productie

Italië maakt zich op voor nieuw kiwiseizoen



Tholen - Het nieuwe Zespri seizoen staat op punt van beginnen in Italië. De oogst zal eind oktober/begin november van start gaan. De meeste kiwitelers zijn te vinden in de Italiaanse regio's Emilia-Romagna en Lazio. Hier zijn de klimatologische omstandigheden geschikt voor de teelt van kiwi's. Tijdens een bezoek aan de kiwiplantages in de buurt van Ferrara in Noord-Italië wordt duidelijk dat men hier één van de beste producties in jaren heeft. "Vorig jaar hebben we een mindere oogst gehad, maar daar zijn de planten sterker van geworden", laat Ricardo Spinelli van Zespri weten. "Daarnaast zijn de weersomstandigheden hier erg goed geweest. Kiwi's hebben warme dagen en koude nachten nodig. In het zuiden is de productie dit seizoen veel minder, omdat het er niet echt koud is geweest.



De Zespri Green kiwi's zijn van het ras Hayward. De planten van deze groene kiwi's zijn veel sterker dan de planten van de gele variant. Daardoor heeft de PSA-ziekte, die de teelt wereldwijd hard heeft getroffen, ook aanmerkelijk minder invloed op Zespri Green. De opbrengst van Zespri Green is met 900 trays per hectare hoog. Dit komt neer op een oogst van 30 ton per hectare. Bij de Gold ligt de opbrengst zelfs tussen de 45 en 50 ton per hectare.



Zespri SunGold

In Italië is er een project gestart voor de teelt van de nieuwe Zespri SunGold variëteit. De SunGold is het resultaat van tien jaar research. Deze kiwi is iets zoeter dan de Green, maar de zoet-zuur balans van de klassieke vrucht is gebleven. Zespri Gold is zwaar getroffen door de PSA ziekte. Het nieuwe ras Zespri SunGold heeft een hogere tolerantie tegen PSA en zal in de toekomst Zespri Gold gaan vervangen. In Nieuw-Zeeland is reeds 4000 hectare van deze variëteit aangeplant, en nu is Zespri ook in Italië met SunGold begonnen. Op een proefveld in de omgeving van Ferrara zijn er in 2012 nieuwe planten weggezet, die dit seizoen voor het eerst in productie komen. Het project is gerealiseerd in samenwerking met het bedrijf Aniplast, dat is gespecialiseerd in folie voor kassen en wijngaarden. Alle planten zijn overkapt om invloeden van buitenaf, zoals wind, tegen te gaan. De kosten van deze bescherming variëren tussen de 10 en 15.000 euro. Een behoorlijke investering, zeker gezien de folie elke vijf jaar vervangen moet worden. Tot nu toe zijn de resultaten goed, maar het zal nog jaren duren voor de exacte uitkomst bekend is. Planten kunnen namelijk verschillend reageren op milieu- en weersomstandigheden.



Voor meer informatie:
Nele Moorthamers
Marketing Manager Europe
ZESPRI International (Europe) NV.
Posthofbrug 10 bus 3
B-2600 Berchem
T + 32 3 201 08 05
www.zespri-europe.com