Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: diepvriesgroenten- en fruitproductie stijgt

Volgens de gegevens van het Poolse Centraal Bureau voor Statistiek (CSO) is in de eerste twee maanden van het 2014/2015 seizoen (juli-augustus) de productie van diepvriesgroenten gestegen met 14,6% ten opzichte van vorig jaar (tot 108.000 ton). In deze bedrijven werken meer dan 50 mensen. De toename is een gevolg van het groter aanbod groenten. Volgens de CSO kan de Poolse groentenoogst in 2014 nog 8,2% hoger worden.

Over de periode van januari tot augustus 2014 bedroeg de productie van diepvriesgroenten in middelgrote en grote ondernemingen 332.000 ton. Dit is 6,3% hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Al sinds 2009 is een systematische toename van de productie in Polen zichtbaar. Dit is in lijn met de groeiende consumptie van het land en de toenemende exportvraag naar Poolse diepvriesproducten.

De verhoogde productie van diepvriesgroenten heeft geleid tot prijsdalingen in het derde kwartaal van 2014. Volgens Foodnews zijn de Poolse bevroren uien ongeveer 15% goedkoper dan september vorig jaar. De prijs van bevroren erwten daalde met ongeveer 6%. 

De productie van bevroren fruit en noten is in juli en augustus tot 131.000 ton. Dat is ongeveer 21% minder dan in 2013. 

Een van de redenen voor die daling was de verminderde aanvoer van kersen en zwarte bessen, die ondanks de goede groeiomstandigheden een lage prijs op de markt hadden. De bevroren kersen omvatten 20-25% van de diepvriesfruitsector. Dit verklaart de algemene daling in de diepvriesvoedingssector. 

Volgens Foodnews steeg de prijs van bevroren kersen van 0,70 tot 0,95 euro per kilo tussen juli en september. In tegenstelling tot bevroren kersen zijn de prijzen van ingevroren aardbeien, frambozen of zwarte bessen lager dan vorig jaar. In september waren de bevroren aardbeien ongeveer 5 tot 15% goedkoper dan vorig jaar (1,10-1,50 euro per kilo), terwijl de prijs van bevroren frambozen daalde met gemiddeld 12% (1,70 euro per kilo).
Publicatiedatum: