Maakt fruit creatief?

Steve Jobs stond bekend om zijn creativiteit en dacht ook de reden daarvan te kennen: hij voedde zich bijna uitsluitend met fruit. Medisch gezien moet men voorzichtig zijn met dergelijke fruitdiëten, maar desondanks toont een Nederlands onderzoek nu aan dat de Apple-uitvinder niet helemaal ongelijk had.

Onderzoekers van de Universiteit Leiden ontdekten in een actueel onderzoek dat de consumptie van levensmiddelen met een hoog tyrosinegehalte het denkvermogen en de creativiteit duidelijk kan verbeteren. Tyrosine is een aminozuur die belangrijk is voor de hersenstofwisseling. Fruit bevat veel tyrosine en is daarmee indirect "een gunstig en gezond middel om het geestelijk vermogen en de creativiteit te vergroten", legt onderzoeksauteur Lorenza Colzato uit. "Het fruitdieet van Steve Jobs vormde misschien een basis voor zijn successen", schrijft ze verder.

Desondanks zou echter niemand uitsluitend fruit moeten eten. Medici die de effecten van de zogenaamde fruit- of sapdieeten op de gezondheid onderzocht hebben, waarschuwen dat het hierbij om een zeer eenzijdige voeding gaat. Het lichaam krijgt bij een fruitdieet onvoldoende voedingsstoffen binnen. Er ontbreken vooral belangrijke proteïnen, die we - in tegenstelling tot vet of koolhydraten - niet op kunnen slaan. Ook raakt de mineraalstof-huishouding van het lichaam in de war, wat tot ernstige gezondheidsschade, zoals in het ergste geval een hartstilstand, kan leiden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven