VK: angst voor kleinere rabarbersector

De Britse buitenproductie van rabarber is bijna op zijn eind. Janet Oldroyd Hulme van E. Oldroyd & Sons hoopt nog een week te krijgen voordat het weer ervoor zorgt dat ze moeten stoppen.

"Tot nu toe is er nog geen schade gekomen door kou, maar na vorst, zware regen of wind zal de productie snel stoppen. Vorig jaar hadden we ook rabarber rond deze tijd vanwege het milde weer. Dit jaar is september de mildste maand in jaren."De productie zal zeer binnenkort naar binnen verhuizen. Planten die al 2 jaar buiten groeien en energie opslaan voor de groei blijven buiten tot de eerste vorst. 

Volgens Janet was de markt dit jaar slecht door concurrerende supermarkten en lagere prijzen, hoewel de vraag naar rabarber is toegenomen. Ook de interesse in de verwerkingssector is toegenomen. Rabarber wordt nu gebruikt voor veel meer producten, waaronder vruchtensappen en conserven. Volgens Janet is het voor telers nodig om uit te breiden om het financieel haalbaar te maken. 

Als het seizoen van het Verenigd Koninkrijk voorbij is, zal de Nederlandse rabarber op de markt komen.

Het aantal telers in de Rhubarb Triangle, in Yorkshire, is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. In de oorlogsjaren waren er meer dan 200 telers in het gebied. Tien jaar geleden waren dat er 20 en nu is het aantal gedaald tot 11. 

Janet is bezorgd over hoe het met de rabarbersector zal gaan. De lage opbrengsten kunnen meer telers verdrijven en is niet goed voor de sector. "Er is dit jaar een stijging van de opbrengsten van het buitengewas als gevolg van de goede groeiomstandigheden. Hopelijk zal dat ook zichtbaar zijn in de opbrengsten die afgelopen jaren gedaald zijn door klimatologische veranderingen." 

Voor meer informatie:
E.Olderoyd & Sons
Tel: +44 113 282 2245
janet@eoldroyd.co.uk
www.yorkshirerhubarb.co.uk0

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.