Waarde Roemeense landbouwuitvoer 2014 stijgt met 10 %

Roemenië zal waarschijnlijk voor het tweede achtereenvolgende jaar 2014 afsluiten met een overschot op de Roemeense landbouwhandelsbalans. Dit werd zaterdag 4 oktober 2014 gemeld door minister Daniel Constantin van Landbouw en Platte-landsontwikkeling op Boekarest Forum 2014.

"In 2013, voor het eerst in 20 jaar, slaagden we erin om een positieve handelsbalans te hebben voor de landbouwproducten. We voerden meer uit dan we importeerden. Echt goed", aldus Constantin.

"De eerste 6 maanden van 2014 was de waarde van de uitvoer van onze voedings-producten € 200 miljoen hoger dan in de eerste helft van 2013. De productie van 2014 belooft minstens zo goed te zijn als die van 2013", zei de minister.

Kijkend naar de uitvoer benadrukt Constantin, dat het Roemeense uitvoer van landbouwproducten met 75 % steeg met de EU tot nu als de belangrijkste uitvoermarkt. Er bestaat de wens om de markten te diversifiëren, zodat de Roemeense producenten betere prijzen kunnen behalen voor hun producten. 

Verder meldt de minister, dat in 2013 de Roemeense groente- en fruitproductie de vraag overtrof. "In 2013 produceerde Roemenië zo'n 5.6 miljoen ton groente en fruit, terwijl de Roemeense consumptie 5.1 miljoen ton was. Dat vraagt om een grotere inspanning om al deze producten naar de winkels te brengen."

Constantin verklaart, dat de strategie voor de ontwikkelingen in de Roemeense landbouw is gespitst op 2 kerndoelen: kunnen voorzien in de binnenlandse behoeften en de uitvoer van in Roemenië bewerkte producten promoten. 

Als oplossingen om deze doelen te halen, wijst de minister op de noodzaak van meer herverkaveling en verduurzaming en herstel van het bevloeiingssysteem.

Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling exporteerde Roemenië in de eerste helft 2014 voor € 2.03 miljard aan landbouwproducten. Dit is bijna 10 % meer, € 180.9 miljoen, vergeleken met de eerste helft 2013. De invoer kwam tot € 2.32 miljard, rond 1.1. % meer, 25.7 miljoen, dan het resultaat van de eerste helft van 2013.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven