Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komen er binnenkort patenten op groenten?

De ethische kwestie of bedrijven al dan niet een patent mogen nemen op natuurlijke eigenschappen van planten laait opnieuw hoog op, nu elf zaadbedrijven een handelsplatform oprichten om precies dat te doen. Onder andere het Zwitserse agrochemische bedrijf Syngenta laat al weten mee te stappen in het International Licensing Platform (ILP). Bij tegenstanders klinkt het alvast verontwaardigd dat een plant geen uitvinding is. Syngenta repliceert daarop dat ze geen patent nemen op een plant, maar wel op de kennis over hoe de code van die plant zijn natuurlijke eigenschappen gekraakt kan worden en dat het patent enkel dient om de kosten van die research te dekken.

Dat het patenteren van natuurlijke planteneigenschappen een heikele kwestie is, werd vorig jaar al duidelijk. Toen brak een storm van protest los omdat het Zwitserse agrochemisch bedrijf Syngenta een patent kreeg op de resistentie die bepaalde paprikaplanten van nature ontwikkelen tegen onder andere witte vliegen. Datzelfde bedrijf stapt nu in het International Licensing Platform (ILP), een gloednieuw handelsplatform van elf zaadbedrijven, die patenten nemen op genetische of natuurlijke eigenschappen van planten. Wie de andere bedrijven zijn, zal in november duidelijk worden. Zeker is wel dat Monsanto, nochtans een grote speler, zal ontbreken. Het ILP zal 60 procent van de wereldmarkt van groentezaden in handen hebben.

Lees het hele artikel op vilt.be.
Publicatiedatum: