partijen teruggestuurd

Rusland overweegt boycot re-export

In Rusland zijn wederom meerdere partijen groenten en fruit aangetroffen die niet aan de importeisen voldoen. Bij ananas uit Costa Rica ontbrak het fytosanitaire certificaat uit Costa Rica. De partij was via Nederland onderweg naar Rusland. De inspectie ontdekte appelen uit Moldavië en tomaten uit Oekraïne, die via Wit-Rusland naar de Russische markt getransporteerd werden. Alle partijen werden teruggestuurd. Rusland overweegt daarom ook re-export te boycotten. Deze dreiging hangt vooral boven Oekraïne en de Baltische staten, maar ook Nederland zou genoemd worden. De inspecties zijn ondertussen aangescherpt. Nieuwe compensatieaanvragen worden in Nederland niet meer in overweging genomen, omdat er geen ruimte meer is. Het toegekende volume is inmiddels bereikt. Uit de eerste compensatie krijgt Nederland een miljoen euro, minder dan verwacht.

Russen klagen over Magnit
Consumenten konden hun beklag doen over supermarkten met te hoge prijzen en verkoop van geboycotte producten. De Russische autoriteiten maakten onlangs de resultaten bekend: 36% van de klachten betreft Magnit, ongeveer 11% over Dixy. Auchan en Perekrestok worden genoemd in 5% van de klachten. Ongeveer 20% van de klachten komt uit Moskou. De supermarkten daar werden begin september geïnspecteerd, waarbij in enkele supermarkten geboycotte producten werden aangetroffen. De grote retailers hebben niet gereageerd op de beschuldigingen. De Moskovieten denken dat de prijsstijgingen veroorzaakt worden door de boycot. De Russische consumentenbond stelt een database samen met de retailprijzen in de hoofdstad.

Fraude bij Auchan

Bij een Auchan in de regio Sverdlovsk zijn frauduleuze documenten bij agrarische producten aangetroffen. Volgens de papieren werden de producten geleverd door Vip Frukty, maar deze documenten bleken vervalst. Het management van de winkel en de fytosanitaire dienst zijn ingelicht. De inspectie zegt dat de producten voor de inspectie niet goed zijn opgeslagen. Op de overtreding staat een boete.

Ananas retour door ontbreken document
Bij de douane in Bryansk is 15 ton ananas uit Costa Rica geweigerd, omdat het fytosanitaire certificaat van het land van herkomst ontbrak. De ananas was uit Nederland onderweg naar de regio Krasnodar. Volgens de autoriteiten zou de exporteur mogelijk geprobeerd hebben het land van herkomst te verbloemen. De ananas is teruggestuurd.

Moldavische appelen retour
De agrarische waakhond Rosselkhoznadzor liet weten 19 ton appelen uit Moldavië te hebben ontdekt. De appelen werden met valse documenten via Wit-Rusland geïmporteerd. Volgens de papieren ging het om Wit-Russische appelen, maar de inspectie concludeerde dat het om Moldavische appelen gaat. De appelen zijn teruggestuurd naar Wit-Rusland. Eerder deze week werd 18 ton tomaten uit Oekraïne teruggestuurd. De tomaten werden via Wit-Rusland geïmporteerd. De inspectie ontdekte insecten op de tomaten en besloot de partij retour te zenden. Rusland overweegt de re-export uit Wit-Rusland te boycotten. De controles op re-export zijn aangescherpt nadat meerdere keren producten uit Europa onder valse documenten geïmporteerd werden.

Rusland overweegt boycot re-export
De Russische fytosanitaire dienst twijfelt over de re-export certificaten bij producten uit Oekraïne, Estland, Letland en Litouwen. Daarom wordt een boycot van re-export overwogen. Onder andere op appelen uit Oekraïne werden stoffen gevonden die in Polen gebruikt worden voor de opslag. De kwestie wordt besproken tijdens een vergadering van de Russische grensregio's. Daarnaast zou Rusland ook Nederland en Wit-Rusland in het vizier hebben. Ook voor deze landen worden verdacht van fraude met de re-export certificaten.

Oekraïne prijst Russisch product anders
De gemeenteraad van Kiev heeft winkels verplicht om Russische producten van een speciale prijssticker te voorzien. Ook moeten de producten in een apart schap liggen. De maatregel wordt gesteund door de winkeliers. Naast Kiev hebben andere gemeenten vergelijkbare regels aangenomen.

Nederland krijgt 1 mln compensatie
Volgens LTO krijgt Nederland slechts 1 miljoen euro compensatie uit de eerste compensatieregeling van de EU. Dat is minder dan werd verwacht. Het gaat om de compensatie uit de eerste 125 miljoen die de EU beschikbaar stelde uit de 165 miljoen onder de tweede regeling krijgt Nederland 2,3 miljoen.

Nederlandse compensatie vol
Vanaf 10 oktober is het niet meer mogelijk om compensatie aan te vragen voor tomaten, paprika's, augurken, komkommers en wortelen. De 6800 ton, waarvoor Nederland een compensatie van de EU kan krijgen, is vol. Ook de extra 3000 ton is gebruikt. Bloemkool, kool, broccoli en champignons konden onder de 3000 ton gecompenseerd worden. Aanvragen voor compensatie van deze producten worden op een wachtlijst geplaatst. De aanvragen worden in behandeling genomen als eerdere aanvragen worden afgekeurd of teruggetrokken. Voor appelen en peren kan nog wel compensatie worden aangevraagd. De toegekende 22.200 ton is nog niet volledig benut. Leden van een telersvereniging kunnen voor groenten nog wel compensatie aanvragen onder de GMO regeling.

Exportwaarde Nederland daalt
De export van agrarische producten in 2014 bleef stabiel. Dat berekende ING. Waar de gehele Nederlandse exportwaarde daalde met 0,9%, tekende de agrarische export voor een groei van 1%. De groei komt echter niet voor rekening van de groenten en fruit, sterker nog groenten tekenden voor een waardedaling van ongeveer 5% en fruit voor pakweg 1%. "Vooral een deel van de fruit- en tomatentelers zal veel exportomzet mislopen. De prijsvorming voor vooral glasgroenten was echter al teleurstellend voor de boycot begon en inmiddels zijn de prijzen weer gelijk of hoger dan het niveau vóór augustus," schrijft ING. Positieve ontwikkelingen zien de bankiers ook: de euro daalt in waarde, wat gunstig is voor de export in het algemeen.

Kaliningrad twee maand na boycot
In de eerste weken na de boycot werd de Russische regio Kaliningrad hard getroffen. De prijzen stegen snel. Er ontstonden tekorten en alle invoerkanalen voor het door Europa ingesloten stukje Rusland vielen weg. Vester en Fruktorg, twee supermarkten, kregen het voor elkaar om de schappen gevuld te houden tegen redelijke prijzen. Vester kon dankzij een eigen distributiecentrum de aanvoer en prijzen onder controle houden. Fruktorg kreeg het voor elkaar in korte tijd nieuwe leveranciers te vinden. De boycot van re-export uit Polen heeft geen gevolgen voor de regio.

Russische import uit Servië +50%
Dit jaar is de import uit Servië met 50% gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Russische Ministerie van Landbouw. Vooral de import van varkensvlees, kaas en appelen steeg fors. Beide landen werken samen om de handel te vergroten via havens in de Zwarte Zee.

Rusland: 550.000 ton aardappelen geoogst in Penza
In de Russische regio Penza is vanaf 2 oktober 549.300 ton aardappelen geoogst op 38.800 hectare. De gemiddelde opbrengst in de regio is 14,2 ton per hectare en de verwachte opbrengst is dit jaar 800.000 ton.
De aardappelteelt wordt ondersteund door de regionale overheid. Het regionale ministerie van Landbouw steunt de telers, die concurreren om subsidies ter waarde van 1,5 miljoen roebel (30.000 euro) die bedoeld is voor het opzetten van bedrijven die gespecialiseerd zijn in de productie, opslag, verpakking en verwerking van aardappelen en groenten. In 2014 zullen negen deelnemers een subsidie van 1,5 miljoen roebel (30.000 euro) ontvangen voor de ontwikkeling van de aardappel- en groentenproductie in de regio.

Rusland teelt blauwe aardappel
Wetenschappers hebben een hybride gekleurde aardappel ontwikkeld in een reageerbuis. Het nieuwe ras is volgens de onderzoekers zeer gezond en rijk aan vitamines. Het bedrijf heeft een aantal nieuwe hybrides geïntroduceerd met gekleurd vruchtvlees en schil. Het ras heeft nog geen naam, maar zal dit jaar geregistreerd worden en vanaf 2015 in de verkoop gaan. 
De kruisers verzekeren dat de vraag naar de blauwe aardappel groot is in het buitenland en dat het ras snel geliefd zal zijn onder Russische restauranthouders en fritesproducenten. 
De blauwe aardappelen hebben met 30 ton per hectare een goede opbrengst, zijn resistent tegen ziektes en beschikken over goede marktkwaliteiten. Het is een vroeg ras, dat een laag zetmeelgehalte heeft, maar veel vitamine C en antioxidanten bevat.
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.