Vraag naar marktinformatie nieuwe markten

Bij het GroentenFruit Huis zijn in de afgelopen weken veel aanvragen gekomen over marktcijfers van bestaande, maar zeker ook 'nieuwe' afzetmarkten, vaak landen buiten de Europese Unie. Hoeveel product (volume en waarde) wordt er in een land ingevoerd? Hoe groot is de uitvoer? Wat is de rol van Nederland (importpositie) in dat land? Leden van het GroentenFruit Huis (Frugi Venta en DPA) kunnen zelf statistieken van diverse websites downloaden. Dit artikel geeft een overzicht waar de gegevens kunnen worden gevonden.Er zijn diverse databronnen die het GroentenFruit Huis raadpleegt om handelscijfers te verzamelen. Een selectie hiervan kunnen leden zelf benaderen via het Dashboard Groenten en Fruit. Het KCB verzorgt wekelijks de uitvoerstatistiek van Nederlandse groente en fruit waarin inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel product van Nederlandse origine wordt uitgevoerd. Dit is de meest actuele statistiek. Vorige week (week 40) waren de exportcijfers bekend tot en met week 36. Iedere week worden de cijfers van een maand eerder toegevoegd. Het KCB verzamelt de uitvoeropgaven waarna het GroentenFruit Huis de data beschikbaar stelt aan de sector.

EU cijfers van Eurostat

De invoer- en uitvoercijfers van een land in de EU zijn te raadplegen via de Eurostat database. Vervolgens kunt u klikken op: EU trade since 1995 by HS6. Cijfers van Eurostat zijn op maandbasis beschikbaar (waarde en volume).
De bron Comtrade geeft wereldwijd inzicht in de invoer en uitvoer van alle landen. Bijvoorbeeld de import naar herkomstland van paprika in Japan, in zowel waarde als volume. Zie een korte beschrijving met een voorbeeld en de productcodes. Verse groente valt onder de code beginnend met 07; vers fruit beginnend met 08.

Meer doen met vrij beschikbare data: BIGt&u

Twee weken geleden is het voorstel BIGt&u ingediend bij Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Zowel bedrijfsleven (sierteelt en G&F) als overheid (Topsector) dragen bij. Internet biedt een overvloed aan data die vrij beschikbaar zijn: BIG data dus. Websites en Social Media geven informatie over gebruikservaringen van consumenten en hun vragen over producten. Open data uit publieke en private bronnen bieden inzicht in de productie en handel van groente en fruit. BIGt&u zal de overvloed aan beschikbare data uit diverse bronnen efficiƫnt en gestandaardiseerd beschikbaar maken. Berichten op Social Media die interessant zijn voor de sector worden gefilterd en in beeld gebracht. Doel is versterking van de marktgerichtheid van de Nederlandse tuinbouwsector.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven