Jokken over salaris gewoonste zaak van de wereld

Loopt er een sollicitatieprocedure binnen uw bedrijf? Grote kans dat de sollicitant liegt over zijn salaris. Maar liefst een op de drie geeft incorrecte informatie over zijn huidige salaris.

Dit blijkt uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie onder 1.017 personen in de maand april. De Nederlandse medewerkers werd de volgende vraag gesteld: 'Wanneer u solliciteert naar een (nieuwe) baan, welke informatie geeft u de 'hiring manager' (of uitzend/werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?' Bijna een derde (31 procent) verhoogt het salaris met minimaal 5 procent en één op de zes verhoogt dit zelfs met minimaal 10 procent.

Arbeidsvoorwaarden

In de arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling is salaris vervolgens in de helft van de sollicitatiegesprekken nog een onderwerp, gevolgd door werktijden (43%) en een vast contract (43%). Bijna iedereen onderhandelt over zijn contract: minder dan een op de vijf Nederlanders accepteert het arbeidscontract zonder onderhandeling, blijkt uit het onderzoek.

Opvallend is dat er weinig over belangrijke zaken als opleidingsmogelijkheden (17%) en carrièreperspectief (14%) wordt onderhandeld. Vaste primaire arbeidsvoorwaarden en zekerheid genieten de voorkeur boven variabele beloningen en langetermijnperspectief. "Salaris en vastigheid zijn zeer belangrijk voor werknemers alvorens in beweging te komen," verklaart Martijn Hemminga van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. "Men vraagt dus meer om erop vooruit te gaan, maar ook om bijvoorbeeld onder-handelingsruimte te hebben als de werkgever lager inzet. De ongeschreven regels op de arbeidsmarkt maken het spel van arbeidsmarktbewerking interessant en complex."


Bron: pwdegids.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven