Maximaal 10% importgroenten in Rusland in 2020

Rusland sluit grenzen voor Poolse re-export

De Russische regering heeft de grenzen gesloten voor Poolse re-export. Sinaasappelen en dadels worden specifiek genoemd als producten die niet meer welkom zijn. De Poolse regering heeft om opheldering gevraagd. En premier Medvedev heeft een 'roadmap' naar zelfvoorziening geaccepteerd. Volgens de plannen moet in 2020 het aandeel van de importgroenten gedaald zijn naar rond de 10%. Nu is dat 14,6%. Sinds de boycot is de import van groenten en fruit in Rusland al gedaald met respectievelijk 51% en 11%. Citrustelers op Cyprus worden gecompenseerd om ruim 19.000 ton uit de markt te nemen. Het grootste deel van de compensatie is voor het groen oogsten van mandarijnen en sinaasappelen. En Wit-Rusland ziet niets in de Russische plannen om de grenscontroles te verscherpen. Met name het plan om Russische beambten aan de Wit-Russische grens op te stellen valt niet in goede aarde.

Azerbeidzjan tekent contracten
Na berichten van Azerbeidzjaanse kant over een verhoging van de groenten- en fruitexport, laat Rusland nu ook weten dat de sancties tegen het Westen positief kunnen uitpakken voor Azerbeidzjan. Het land levert al grote hoeveelheden groenten, fruit en vlees aan de Russische markt, maar door de sancties kan het marktaandeel groeien, aldus een verklaring uit Rusland. Tijdens een bezoek van de burgemeester van Moskou aan Bakoe zijn enkele contracten getekend.

Rusland boycot re-export Polen
De Russische grenzen zijn nu ook gesloten voor re-export uit Polen. De Russische fytosanitaire dienst accepteert niet langer groenten en fruit met een certificaat van het Poolse bureau. Daarmee komt er voor Poolse exporteurs een einde aan de re-export. Dadels en sinaasappelen worden specifiek genoemd. Polen heeft opheldering gevraagd over deze nieuwe maatregel die de exporteurs raakt. Het totale verlies van de Poolse economie door de boycot wordt geraamd op 837 miljoen euro, 500 miljoen daarvan komt voor rekening van de AGF-sector.

Cyprus compenseert citrustelers
Op het Europese eiland worden vooral de citrustelers hard getroffen door de boycot. Het grootste deel van de compensatie gaat dan ook naar deze sector. Er is een compensatie voor 18.620 ton groen oogsten van mandarijnen en sinaasappelen en voor uit de markt nemen en uitdelen van 600 ton citrus.

Europese compensatie in december betaalt
Volgens de verwachtingen zal de Europese Commissie eind november beginnen met uitbetalen van de compensatie gelden, dat laat staatssecretaris Dijksma weten. De uitbetalingen zullen doorlopen tot januari. Nederland vroeg onder de eerste compensatieregeling voor rond de 2,3 miljoen euro compensatie aan.


Oekraïne wil vrijhandelszone Egypte
De Oekraïense regering stelt voor een vrijhandelszone te creëren tussen Egypte en Oekraïne. De export naar het Noord-Afrikaanse land neemt dit jaar toe. Egypte staat open voor een akkoord en wil een lijst opstellen van belastingvrije producten die beide landen een voordeel zal opleveren. De groenten- en fruitteelt in deze landen concurreert niet direct met elkaar, waardoor de regeringen verwachten ook in AGF goede zaken te kunnen doen.

Loegansk zet eigen supermarkt op
De uitgeroepen Volksrepubliek Loegansk in Oost-Oekraïne wil een nieuwe supermarktketen opzetten om de Oekraïense ATB te vervangen. De supermarkt is een samenwerking tussen consumenten en winkeleigenaren en de prijzen moeten lager liggen dan op de markt. Na Loegansk moet de keten ook in andere delen van de regio filialen openen.

Wit-Rusland tegen strengere controles douane
Volgens het Ministerie van Landbouw in Wit-Rusland is het niet nodig om aan de grenzen van de douane-unie met Rusland strengere controles in te stellen. Eind september vroeg Rusland het buurland de fytosanitaire controles te verscherpen. In het voorstel zou de Russische fytosanitaire dienst meewerken met Wit-Russische collega's. Hoewel de onderhandelingen nog lopen, vinden de Wit-Russen hun eigen dienst capabel genoeg om zelfstandig te kunnen werken.

Minder import groenten en fruit
De importwaarde van groenten en fruit is in september gedaald ten opzichte van de importcijfers een jaar eerder. Het land importeerde 51,5% minder groenten, wat overeenkomt met 48,7 miljoen dollar. Voor fruit en noten kwam de import uit op 291,8 miljoen dollar, een daling van 11,1%.

'Roadmap' naar zelfvoorziening
Premier Medvedev heeft een programma geaccepteerd met het doel zelfvoorzienend te worden. Het programma staat bekend als 'Roadmap' en omvat een aantal doelen om de binnenlandse agrarische sector verder te ontwikkelen. Daarnaast wil Rusland een informatiesysteem opbouwen om voedselzekerheid te garanderen. Voor 2020 moet de binnenlandse productie aanzienlijk opgeschroefd worden, het aandeel van importgroenten moet dan uitkomen op 10%. Nu wordt nog 14,6% van de groenten geïmporteerd. Naast de productie richt het programma zich ook op regelgeving rond de import en de controles van de fytosanitaire dienst.

Standard&Poor's voorspelt scherpe prijsstijgingen
Scherpe prijsstijgingen voor de komende maanden, met name tijdens de winter. Dat voorspelt Standard & Poor's. Volgens de organisatie hebben Russische bedrijven enige tijd nodig om contracten af te sluiten met nieuwe leveranciers. Sinds de boycot stijgen de prijzen in Rusland. De geboycotte producten zouden twee derde van de voedselconsumptie in Rusland vertegenwoordigen, wat overeen komt met 19% van de totale consumenten uitgaven.

De hoge inflatie in Rusland wordt mede veroorzaakt door de tekorten aan dollars op de Russische markt. Bedrijven die leningen willen terugbetalen kunnen moeilijk aan dollars komen. De Centrale Bank bracht onlangs meer dollars op de markt door een deel van de kapitaalreserves te verkopen, maar dat is onvoldoende. Daarnaast spelen de lage olieprijzen de economie parten.

Europese techniek welkom in Rusland
In midden-Rusland steunt de regio Perm de lokale agrarische sector, met name door nieuwe afzetkanalen te bedenken. Zo worden er markten geopend waar lokale producten verkocht worden. De regering wil inzetten op deze fairs en mini-markten, die niet alleen in het seizoen georganiseerd moeten worden, maar het hele jaar door. Om nieuwe agrarische technieken te leren kennen stuurt de regio een delegatie naar Slowakije en nodigde Perm Italiaanse specialisten uit om hun kennis te delen met de lokale sector.

Lees meer over de Russische boycot in Dossier Rusland
.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.