Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: boycot boven hoofd Vietnam vanwege voedselveiligheid

Alle Vietnamese groenten- en fruitexporteurs dreigen te worden geboycot door de EU doordat een aantal bedrijven de regels van voedselveiligheid hebben overtreden.

De algemene directie van de Europese Commisie voor gezondheid en consumenten-bescherming (DGSANCO) heeft waarschuwingen afgegeven aan Vietnamese landbouwproductenexporteurs, nadat er in februari drie zendingen zijn gevonden met schadelijke bacteriĆ«n. 

De directie had eerder vastgesteld dat als er binnen een jaar vijf inbreuken op de regelgeving voor voedselveiligheid worden gepleegd, de EU een verbod op de Vietnamese landbouwproducten zal instellen.
Het scheelt dus nog maar twee gevallen voordat de grens wordt overschreden en de Europese Commissie de ban zal instellen. Voor lokale bedrijven is het aanbevolen om de EU-regelgeving streng te volgen om verdere schendingen te voorkomen. Na de waarschuwing van DGSANCO heeft het Plant Protection Department, onderdeel van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, geweigerd om vijf nieuwe soorten groenten in te voeren naar de EU.
Het gaat onder andere om basilicum, peper, sopropo, selderij en koriander. De schorsing duurt tot eind volgend jaar. Vietnam zal de EU-markt verliezen aan rivalen als Thailand.

Hoang, hoofd van de quarantaine-afdeling van het Plant Protection Department, zegt dat Vietnamese instanties met de EU aan het onderhandelen zijn om het aantal toegestane schendingen uit te breiden. "Vietnam verscheept per jaar maar liefst 15.000 serieproducten naar de EU. De limiet van vijf schendingen is een ratio van 0,03 percent, wat te streng is", zegt Hoang. 
Publicatiedatum: