Spanje: verkoop cherimoya neemt geen vlucht

De cherimoya (Annona cherimola) is een tropische plant van de Annonaceae en komt oorspronkelijk voor in de hooglandvalleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio.

Ook in Spanje worden ze geteeld, maar de afzet wil nog altijd niet vlotten. 25 jaar aan stagnerende verkopen is een lange periode en de sector in Costa Tropical heeft meer dan ooit te kampen met gebrek aan kennis van de consument, slecht getimede oogsten, wisselvallige prijzen en onfortuinlijke hagelbuien zoals in Almuñecar in 2013.

Onlangs hebben betrokken technici en onderzoekers hun gedachten en zorgen geuit. "De marketing is onvoldoende, want er zijn geen algemene richtlijnen zoals in de tuinbouwsector," verklaart het hoofd van de technische dienst van Caja Rural de Granada, Ignacio Escobar. Hij gelooft dat er ondanks de recente oprichting van de Subtropical Producers Association van Malaga en Granada, nog veel moet worden gedaan op dit gebied. "Er is een schrijnend gebrek aan samenwerking en eensgezindheid," zegt hij "en dit leidt natuurlijk tot een afname van het areaal."

Frustratie

De productiekosten zijn hoger als gevolg van de behoefte aan arbeidskrachten, en die worden niet afdoende gecompenseerd door de prijzen. De hele industrie erkent openlijk dat de productie stagneert. Cherimoya's zijn een aan bederf onderhevig product, moeilijk om mee te werken voor magazijnen en handelaren. Daarbij komt nog dat het een kwetsbaar nicheproduct betreft.

"Dit fruit kan niet ver reizen vanwege zijn eigenschappen en de mogelijkheden voor export zijn dus erg beperkt. De meeste cherimoya's worden geconsumeerd in Spanje zelf, vooral in Andalusië en Madrid," zeggen woordvoerders van het bedrijf Merco-motril. Dat het product na zoveel inspanningen nog steeds niet van de grond komt leidt tot frustratie onder zowel telers als handelaren.

Lagere productie
Volgens Antonio Sánchez, manager van het bedrijf Frutas El Romeral en voorzitter van de raad van toezicht van de oorsprongsbenaming "Cherimoya van Malaga-Granada", is het nu al duidelijk dat er een aanzienlijke vermindering van de productie gaat komen. Al is het maar vanwege de desastreuze effecten van de hagelbuien in 2013.

"De gevolgen voelen we nog wel twee jaar. In Almuñecar werden de vruchten beschadigd tijdens de bloei, en de productie zou weleens met 50% kunnen dalen," aldus Sánchez. Dit zou resulteren in een productie van tussen de 40 en 50 miljoen kilo in de winter van 2015: een kleinere productie, maar wel weer van uitzonderlijke kwaliteit.

Kortom, ondanks de structurele problemen van de cherimoyasector blijven velen vertrouwen op het verkrijgen van een matige winst uit de activiteit. Dat in combinatie met de hoop op een toename van verkoopkanalen en het behoud van een consistente productkwaliteit.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven