Philippe Binard, Freshfel:

"Europa was lange tijd nummer één AGF-leverancier van Rusland"

Tholen - Philippe Binard van Freshfel vertelde deze week tijdens de Freshfel Meeting nog over de activiteiten en prioriteiten van Freshfel voor de sector. "Een onderdeel daarvan is de onderlinge handel tussen de lidstaten. De belangrijkste exporteurs binnen Europa zijn Spanje, Nederland en Italië. De belangrijkste importeurs van producten van andere EU-lidstaten zijn Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk."

Belangrijke data
De export buiten de EU bedroeg in 2013 een volume van 5,86 miljoen ton en had een waarde van 5,16 miljard euro. Daarvan was 65% fruit en 35% groenten. "De belangrijkste afnemers in 2013 waren Rusland, Zwitserland en Wit-Rusland. Aangezien we nu niet meer naar Rusland kunnen exporteren, zullen we andere opties moeten bekijken."


De gebieden waarin Freshfel actief is

Hij gaf aan dat Freshfel actief is diverse gebieden. "Onze activiteiten zijn heel breed en gaan van voedselveiligheid en gezondheid tot handel en consumptietrends. We doen veel op het gebied van Food- en Plant Safety. Hier analyseren we nog steeds de consequenties van de EHEC, zijn we actief met Vegi Trade en bestrijden we voedselverspilling. Ook op bio-gebied zijn er diverse ontwikkelingen."

Handel en markten
Als het gaat om internationale handel en markttoegang zijn er diverse punten die moeten worden behandeld. Aan de importzijde is er een gebrek aan aantrekkelijkheid van de Europese markt. Op exportgebied is het belangrijk dat we de consequenties van het Rusland-embargo onder ogen zien en ons focussen op nieuwe markten en meer markten, waaronder de VS en Canada."

"Europa heeft een groot aandeel in de Russische groenten- en fruitimport. "In 2011 had de EU wereldwijd gezien een aandeel van 23% in de Russische import van groenten en fruit. In 2012 was dat 27% en in 2013 was dat 26%. Van Europese landen staat Polen als eerste exporteur naar Rusland, met de grootste volumes. Daarna komt Spanje, Nederland, België en Griekenland. De belangrijkste exportmaanden van de EU naar Rusland zijn oktober t/m april. Daarna neemt het volume naar het land weer langzaam af. (cijfers 2013)."


Export naar Rusland per maand (2013)

Meeting Moskou
Freshfel had onlangs een meeting in Moskou en daaruit werd geconcludeerd dat de EU een lang bestaande handelspartner was voor kwalitatief goede groenten en fruit. "Europese en Russische handelaren hadden een goede relatie met elkaar opgebouwd. Europa was zelfs lange tijd de nummer 1 leverancier van verse groenten en fruit in Rusland. De diversiteit van onze producten is groot en vervanging van deze goede producten is niet eenvoudig. We voldeden ook aan de hoge eisen van Rusland op fytosanitair gebied. Het is nu wel duidelijk dat we niet weten hoe lang het embargo gaat duren en vragen ons ook af wat er anders zal zijn na het embargo."


Rusland importeerde meer dan een kwart groenten en fruit uit Europa

Maar we moeten door
Het is belangrijk om nu maatregelen te nemen. Natuurlijk moeten we kijken naar nieuwe kansen in de markt en blijven diversifiëren. Intern moeten we de verkoop en het verbruik van AGF ook stimuleren. Daarbij kunnen we kijken naar kansen in nieuwe segmenten. Er zal een SWOT worden gemaakt voor foodservice en groothandelsmarkten. Hopelijk zal de consumptie in 2020 op een veel hoger niveau liggen. We zijn erg blij met de steun uit de sector en danken onze leden."



Klik hier voor de fotoreportage van het Freshfel event


www.freshfel.org

Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven