Wereldwijde appeloogst erg groot

De appelproductie in de VS bedraagt zo'n 6% van de totale wereldproductie. De Chinese appeloogst van 2014 zal naar verwachting boven de 40 miljoen uitstijgen, de raming is 41 miljoen. Dat is 54% van de wereldproductie. Michael Choi, president van de Zhonglu America Corporation, een Amerikaanse dochteronderneming van Zhongly Fruit Juice Company, vertelde deze raming in augustus tijdens de VS Apple Association's Outlook en Marketing Conference in Chicago.

Volgens Choi eten Chinezen zo'n 83% van hun appelen onbewerkt. Ze importeren weinig appelen, maar hebben wel een voorkeur voor de Amerikaanse Red Delicious. Deze zijn favoriet vanwege hun vorm en kleur. "Chinezen houden van zoete appelen en telen met name Fuji, maar dit jaar hebben ze ook meer Gala geplant." Het importverbod van Rusland is voor China voordelig. "We verwachten daar nu meer af te zetten."

Europa
De Europese oogst zal ongeveer 12% boven het gemiddelde uitkomen, op 12 miljoen ton. Ongeveer 30% daarvan wordt geteeld in Polen. De Poolse oogst zal naar verwachting 3,5 miljoen ton zijn, een stijging van 13% en de grootste oogst in decennia.

Canada

De Canadese appeloogst wordt geschat op 22 miljoen bushels, iets groter dan vorig jaar en de grootste oogst sinds 2007. Als je het bekijkt per provincie: Ontario verwacht 9 miljoen Bushels, een daling van 6% ten opzichte van vorig jaar. Ontario produceert ongeveer de helft van Canada's appelen. De Britse Colombiaanse oogst wordt geschat op 4,5 miljoen bushels, een stijging van 16% ten opzichte van vorig jaar. In Quebec wordt een daling verwacht van 2,5% naar 6 miljoen bushels. Telers in Nova Scotia zijn dit jaar getroffen door bacterievuur, er was veel beschadigd door de orkaan Arthur op 4 juli. De oogst zal naar verwachting toch 6% stijgen tot iets meer dan 2 miljoen bushels. New Brunswick zal dit jaar 170.000 bushels oogsten.

Canadese telers zetten altijd in op het ras McIntosh en verwante soorten, maar nu zijn ze aan het overstappen naar modernere rassen zoals Honeycrisp, Ambrosia en Gala. De topvariëteit van Ontario zal dit jaar Nortern Spy zijn.

Mexico
De productie van Mexico was vorig jaar een record, maar tegelijkertijd ook een grote ramp. Dit vertelt Leighton Romney, CEO van Paquime Group in Chihuahua, Mexico. De groep produceert, import en distributie van appelen, perziken en ander fruit.

De oogst van 2013 was 24,5 miljoen bushels, 50% groter dan normaal. Er was een tekort aan arbeidskrachten, opslagruimte. De slechte kwaliteit appelen waren tot laat op de markt. "Momenteel zijn de prijzen laag, maar ik verwacht een herstel in november, aangezien de oogst van 2014 kleiner is. Deze wordt nu geschat op 16 miljoen bushels."

Zuid-Amerika
Rene Alarcon, de Zuid-Amerikaanse manager van Carlos Steffens Inc. vertelt dat de oogst in diverse gebieden erg is gedaald door de vorst. Zuid-Amerika wordt geschat op 695.000 ton in Argentinië, 1,2 miljoen ton in Brazilië, en 1,6 miljoen ton in Chili.

Zuid-Amerikaanse telers exporteren naar de hele wereld. Alleen Chili stuurt een belangrijk deel naar de VS. "Zuid-Afrikaanse exporteurs zullen waarschijnlijk meer vraag uit Rusland krijgen. Maar dat zal pas zijn van de volgende oogst in maart 2015."

Bron: goodfruit.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.