Djûke van der Maat combineert fruitteelt, vleesvee, paardenpension en boerderijwinkel

Fruitteelster krijgt prijs Copa Cogeca

Agrarisch ondernemer Djûke van der Maat uit Bunnik heeft de Innovation Prize for Women Farmers gewonnen. Ze kreeg de Europese prijs deze week uitgereikt op het COPA-Cogeca-jaarcongres in Brussel. Dertien vrouwen uit diverse EU-landen waren voor de prijs genomineerd. Uiteindelijk zijn twee daarvan als beste uitgeroepen, Van der Maat en de Spaanse Maria Isabel Sanchez Vadillo.

De voorzitter van de COPA-commissie Vrouw en bedrijf, Willemien Koning, benadrukte de belangrijke rol die vrouwen spelen in de Europese landbouw. Uit recente cijfers blijkt dat vrouwen goed zijn voor 43 procent van het werk op de land- en tuinbouwbedrijven. Van hen is ruim 20 procent (mede)ondernemer. Koning: 'De 13 genomineerden zijn ambassadeurs van de innovatieve kracht van vrouwelijke ondernemers. De rol die deze vrouwen op het boeren familiebedrijf innemen is cruciaal en het is goed dat dat wordt erkend.'Duurzaamheid als basis

Djûke van der Maat (31) heeft samen met haar ouders een veelzijdig bedrijf met fruitteelt, vleesvee, een paardenpension en een boerderijwinkel. De jury was onder de indruk van de duurzaamheid die de basis vormt van het bedrijf. Van der Maat is een voortrekker in de milieubewuste fruitteelt. Dat gaat niet alleen om natuurlijke plaagbestrijding in de boomgaard, maar ook om bloemenranden om biodiversiteit te stimuleren en om alle activiteiten om anderen, zowel burgers als boeren, er bij te betrekken.

Een innovatie is ook de teelt van kiwi's. Tijdens twee bezoeken aan Nieuw-Zeeland ontstond de fascinatie voor deze vrucht. Nu staan er kiwiplanten op het fruitteeltbedrijf waar vier generaties Van der Maat appels, peren, pruimen en kersen teelden. Via haar handelsbedrijf heeft ze geregeld dat er een Milieukeur voor hardfruit is gekomen. 'Het gaat om het vermogen om nieuwe kansen te zien en met elkaar dingen te willen bereiken', aldus de bekroonde ondernemer.

COPA-Cogeca

Voor de 3e keer is de Innovatieprijs voor Agrarische Onderneemsters (Innovation prize for women farmers) uitgereikt. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het COPA-Cogeca congres in Brussel dat in het teken staat van het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid en het Verenigde Naties thema van 2014: Year of the Family Farming.

COPA-Cogeca representeert als koepel ruim 25 miljoen mensen die actief zijn in de Europese agrarische sector. Daarnaast zijn er nog eens ruim 23 miljoen Europeanen die direct afhankelijk zijn van de inkomsten uit de landbouw als familieleden van de boeren en tuinders. Gezinsbedrijven vormen dan ook de kern van de Europese landbouwsector.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.