Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland vroeg voor 2,3 miljoen euro compensatie aan

Russisch parlement wil quotum importproduct

In het Russische parlement is een voorstel gedaan om een quotum in te stellen voor importproducten in Russische supermarkten. De indieners van het voorstel willen dat maximaal 50% van de producten geïmporteerd wordt. En hoewel de prijzen met 20% stegen, vindt de regionale regering van Oedmoertië die stijging "niet onredelijk." In Europa zijn de prijzen op Poolse groothandelsmarkten tot 40% gedaald en in de eerste helft van 2015 zal de export met 6% dalen. De Nederlandse regering gaf inzage in de verzoeken tot compensatie die onder de eerste regeling van de Europese Commissie zijn ingediend. In totaal werd voor 2,3 miljoen euro compensatie aangevraagd. Volgens berichten in Russische media zouden Nederlandse bedrijven de samenwerking met de regio Stavropol hebben opgeschort. De bedrijven werkten aan de ontwikkeling van de agrarische sector in de regio. Tunesië en Uruguay staan klaar om de export naar Rusland te verhogen. Daarvoor ontvangt Uruguay investeringen in infrastructuur en energieprojecten uit Rusland.

Nederland claimde 2,3 miljoen euro bij EC
Een publicatie van het Ministerie van Economische Zaken voor de Tweede Kamer geeft inzage in de aanmeldingen voor compensatie die Nederlandse telers deden onder de oude maatregelen. Tussen 18 augustus en 3 september deden 6 produ-centenorganisaties en 53 niet-aangesloten telers samen 323 meldingen. De meerderheid van de compensatieverzoeken kwam van appel- en perentelers. In euro's is er een compensatie gevraagd van bijna 2,3 miljoen euro voor appelen en peren en ruim 57.000 euro voor overige groenten. Daarbij ging het vooral om wortelen, tomaten en witte kool. Dat deze verzoeken zijn ingediend betekent niet dat deze bedragen ook daadwerkelijk zullen worden uitgekeerd door de EC.

Nederlandse bedrijven trekken zich terug
De regering van de regio Stavropol zei in een interview met Russische media dat Nederlandse bedrijven de samenwerking met de regio hebben opgeschort. De bedrijven werkten mee aan de agrarische ontwikkeling in Stavropol, onder andere door kassenbouw, bouw van opslagfaciliteiten en productie van apparatuur voor het melken.

Maximaal 50% buitenlands product in Russische supers
De Russische regering heeft een voorstel gedaan om het aandeel van de importproducten op de Russische supermarktschappen te beperken. Volgens de Doema, het Russische parlement, zou per productgroep maximaal 50% van de producten geïmporteerd mogen worden. Het gaat om de import van groenten, fruit, vlees en kaas. Een gedetailleerde lijst volgt nog. Ook producten uit Kazachstan en Wit-Rusland worden gezien als import. Het parlement vindt dat de Russische telers meer moeten profiteren van de boycot. Supermarkten wijken te makkelijk uit naar bijvoorbeeld Brazilië om Europese producten te vervangen. Het voorstel is nog niet aangenomen in de Doema.

15 miljard dollar voor importsubstitutie
De Russische minister van Landbouw vraagt om een verhoging van het budget met 600 miljard roebel (15 miljard dollar) om de geboycotte producten te vervangen. Het geld is bestemd om meer logistieke centra uit de grond te stampen. Volgens de plannen zal het 5 jaar duren voordat binnenlandse telers de import kunnen compenseren.

Tunesië wil profiteren van vacuüm
Al vanaf het eerste uur van de economische strijd tussen Rusland en het Westen wil Tunesië deze kans benutten om de Russische markt te veroveren. Een handels-delegatie bezocht Moskou en de regering ziet veel potentieel in de export van agrarische producten. Rusland is een belangrijke exportmarkt van Tunesië, maar ook een grote leverancier van producten. De export naar Rusland bestaat nog voornamelijk uit dadels en olijven, maar als het aan de Tunesiërs ligt worden groenten en fruit snel aan de lijst toegevoegd.

Prijzen +20% in Oedmoertië, maar "redelijk"
In de Russische regio Oedmoertië, een deelrepubliek ten oosten van Moskou, zijn de retailprijzen van importfruit met 20% gestegen sinds de boycot. Volgens de supermarkten zijn de primaire kosten gestegen met 30-70%. Volgens de regionale autoriteiten is er geen vuiltje aan de lucht. De prijzen zijn stabiel en de stijgingen zijn niet onredelijk, aldus de regering.

Kuban investeert in boomgaarden
Om de boomgaarden in de regio Kuban te moderniseren, trekt de regionale regering 24 miljoen roebel (480.000 euro) uit. 40% van de telers gebruikt verouderde technieken. Het geld is bestemd voor onder andere druppelirrigatiesystemen, het rooien van oude boomgaarden, bouw van opslagfaciliteiten en installatie van hagelnetten. Binnen twee jaar moet de productie in de regio met 44% gestegen zijn.

Uruguay ruilt AGF voor investeringen
Rusland en Uruguay hebben een overeenkomst gesloten over een verhoging van de export naar Rusland van agrarische producten. Op dit moment is 3,8%, of 356 miljoen dollar, van de export van Uruguay bestemd voor de Russische markt. De landen maakten ook afspraken over Russische investeringen in de infrastructuur-, transport- en energieprojecten in het Zuid-Amerikaans land.

Poolse prijzen -40%
De prijzen op de groothandelsmarkt nabij Warschau zijn naar een dieptepunt gedaald. Op jaarbasis zijn de prijzen van groenten tot 40% gedaald. De productie is 5% gestegen naar 4,2 miljoen ton ten opzichte van 2013, maar ligt nog altijd 7% onder het gemiddelde van 2006-2010. De fruitoogst breekt wel een record. Het totale volume komt uit op 3,2 miljoen ton, 3% meer dan vorig jaar. Volgens de verwachtingen zal de export met 2% dalen en dit jaar uitkomen op 19,9 miljard euro. In de eerste helft van 2015 wordt een verdere daling van 6% verwacht. Belang-rijkste oorzaak is de Russische boycot.

Meer export Oekraïne naar Tsjechië
In de periode januari tot september van dit jaar heeft Oekraïne de export van agrarische producten naar Tsjechië met 29% verhoogd. Daarmee kwam de export uit op 20 miljoen dollar. De belangrijkste producten zijn fruit, noten en gedroogd fruit, honing, granen, olie en oliezaden. De import uit Tsjechië daalde met 7,4% en kwam uit op 27,6 miljoen dollar. Vooral vee, bier en kaas werden geïmporteerd. Groenten en fruit maakten een kleiner deel van de import uit.