"Willem Koole: "Vrees voor verzadigde markt door Russische boycot"

Morgen eerste Satsuma's van Serena bij Frukar

Tholen - Momenteel loopt de afzet van Spaanse mandarijnen erg goed. Importeur Frukar biedt al Spaanse Satsuma's en Turkse en Spaanse Clementines aan en morgenmiddag arriveren in Barendrecht de eerste mandarijnen van de vaste aflader Serena. In week 43 volgen de eerste Navelina's. "Momenteel zijn er nog geen grote volumes. De mandarijnen zijn goed van smaak en kleur en worden goed opgenomen door de markt. Binnen twee weken verwacht ik wel grotere volumes", zegt Willem Koole.

De importeur bezocht afgelopen week de Spaanse plantages en zag "voldoende handel" aan de bomen hangen. "De verwachting zijn dat er iets minder mandarijnen komen, maar wel meer grote maten. Van Navelina's zijn er wel meer dit jaar, maar ook veel grote maten. Voor deze grote maatsortering (30-36) verwacht ik wel de nodige afzetproblemen, omdat die vaak direct of indirect naar Rusland gingen."De Russische boycot hangt volgens Willem als een zwaard van Damocles over de citrusmarkt. "Al het Europees fruit zal toch in Europa geconsumeerd moeten gaan worden. Persoonlijk vrees ik voor een verzadigde markt. Ik ben positief ingesteld, maar we hebben hier allemaal toch direct of indirect mee te maken. We weten met z'n allen niet half welke volumes er ook door Oost-Europese landen weer naar Rusland werden gereƫxporteerd. En een lage prijs is geen oplossing voor het probleem. Een vrouw koopt niet opeens meer sinaasappelen, of die prijs nou 1,98 of 0,98 is voor een netje van 2 kilo."

Momenteel liggen de citrusprijzen nog op een goed niveau. Voor Spaanse bladclementines wordt 11-13 euro betaald en de prijs van de Satsuma's ligt rond de 9/10 euro. Voor de Clemenrubi, hoewel beperkt beschikbaar, ligt de prijs rond de 14/15 euro. De prijs van citroenen ligt voor de Spaanse rond de 20 euro voor 15 kg en voor de Turkse citroenen (9 kg) wordt 10 euro neergelegd. "De prijzen zijn niet zo 'hot' als het overzeese seizoen, maar dat was ook extreem. Ik verwacht wel dat de citroenprijzen wat zullen zakken, omdat de grotere Spaanse volumes nog moeten komen. Turkije zal veelal rechtstreeks naar Rusland exporteren", verwacht de importeur."De weersomstandigheden in Spanje zijn prima geweest, met zowel zon als regen, en dit resulteert in een uitmuntende kwaliteit citrus. Met onze aflader Serena mogen we de komende maanden weer rekenen op een mooi citruspakket. Men heeft wederom geĆÆnvesteerd in het machinepark en warehouse en blijft investeren in de toekomst!"

Voor meer informatie:
Willem Koole
Frukar
Tel: :+31 (0)180 64 65 32
wkoole@frukar.nl
www.frukar.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven