Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Statistieken: Turkije en Servie profiteren van boycot

Russische consumentenorganisaties: China zendt AGF met hoge mrl

De eerste statistieken over augustus en september tonen dat met name Turkije en Servië profiteren van de boycot. Deze landen exporteerden aanzienlijk meer sinds de boycot werd ingevoerd. Duitse bedrijven kregen een order om bij St. Petersburg een nieuwe opslagfaciliteit voor groenten te bouwen en Russische paddenstoelentelers zien kansen. Daar staat tegenover dat Russische consumentenorganisaties zich zorgen maken over de gebruikte chemische middelen waarmee China de producten behandeld. Polen richt haar pijlen op India. Het land wil appelen exporteren naar deze enorme markt in Azië om de verliezen te compenseren. Nederlandse telers die tussen 4 en 10 september compensatie aanvroegen, dreigen tussen wal en schip te belanden. Ze krijgen geen vergoeding uit de oude compensatiemaatregel, maar het is nog onduidelijk of de aanvragen wel onder de nieuwe regels vallen. En Oekraïense handelaren nemen grote risico's door naar Rusland te exporteren. De Russen betalen in roebels, 14 dagen na levering. Door de waardedaling van de roebel krijgen de exporteurs relatief minder.

De gevolgen van de economische oorlog tussen Rusland en het Westen zullen grotere gevolgen hebben, ook voor de Europese economie. Volgens de Federation of International Employers (FedEE Global) zal de arbeidsmarkt volgend jaar krimpen. Voor Rusland wordt een krimp van 1,2% verwacht, voor Duitsland en Japan respectievelijk 0,5% en 0,3%. Binnen de EU groeit alleen Spanje met 1,4%. Andere landen met groei zijn Mexico (+2,8), Chili (+2,2), Australië (+1,8), Nieuw-Zeeland (+1,6) en de VS (+1,6). De FedEE denkt dat ook robuustere Eurolanden als Frankrijk, Duitsland en Finland hieronder zullen lijden. Volgens de organisatie kan dit het begin zijn van een neerwaartse trend voor Europa als wereldmacht.

Statistieken tonen nieuwe partners
Sinds het begin van de boycot kondigde een lange rij landen aan de export naar Rusland snel te willen verhogen. Hoewel Rusland in de zomermaanden minder groenten en fruit importeert, geven de voorlopige statistieken van de afgelopen maanden wel een beeld van de nieuwe handelspartners. Grootste winnaars zijn Turkije en Servië, daarnaast profiteren China, Argentinië, Macedonië, Uruguay en Armenië van de boycot. Uit deze landen is duidelijk meer geëxporteerd naar de Russische markt dan voorheen. Overigens zijn nog niet alle data compleet, waardoor het beeld per product vertekend kan zijn. Voor bijvoorbeeld Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Moldavië en Oezbekistan zijn de exportcijfers niet compleet.
De afgelopen jaren importeert Rusland in de zomermaanden vooral perziken (70-90.000 ton) en peren (25-35.000 ton) appelen (18-30.000 ton) en tomaten (15-25.000 ton). In het laatste kwartaal exporteerden de landen die nu geboycot worden de afgelopen jaren ongeveer 500.000 ton groenten en fruit. Appelen, peren en tomaten waren de grootste producten. Klik hier voor een gedetailleerde data van Fruit and Vegetable Facts.

Telers tussen wal en schip
De Europese Commissie heeft nog geen duidelijkheid gegeven over de compensatie voor telers die hun schade aanmeldden tussen 4 en 10 september. Deze claims vallen buiten de oude compensatieregeling, maar het is onduidelijk of de claims meegenomen worden in de nieuwe maatregelen. Staatssecretaris Dijksma drong er bij de EC op aan haast te maken om een oplossing te vinden.

Duitsers bouwen opslag in Rusland
De Gouverneur van St. Petersburg laat weten dat Duitse ondernemingen pakhuizen voor groenten gaan bouwen in de buurt van de stad. De Duitse technologie wordt hiervoor gebruikt. Volgens de gouverneur is er in de oogsttijd een overvloed aan groenten en fruit, maar ontbreekt het aan de opslagfaciliteiten. Eind 2015 wordt begonnen met de bouw van een logistiek centrum met een oppervlakte van 30 ha. Kosten: 2,5 miljard roebel (50 miljoen euro).

Turkse sapindustrie geraakt door boycot
De boycot biedt Turkije een kans om de export naar Rusland te vergroten, maar een groeiende export kan negatieve gevolgen hebben voor de Turkse markt. Door slechte weersomstandigheden zijn de geoogste volumes dit jaar lager dan normaal. Meer export kan de prijzen op de Turkse markt laten stijgen en problemen veroorzaken voor de verwerkende sector.
Concentraten vallen niet onder de boycot, waardoor men verwacht dat Europa de overschotten zal verwerken tot concentraten en die zal exporteren naar Rusland. Dit kan het marktaandeel van de Turkse sapindustrie in Rusland verkleinen.

Giftige AGF uit China?
Russische consumentenorganisaties maken zich zorgen over de gevolgen van de plannen van de regering om meer groenten en fruit te importeren uit China. De volksgezondheid zou volgens de organisaties in het geding zijn. Chinese telers gebruiken gewasbeschermingsmiddelen die in Europa en Rusland verboden zijn. Daarnaast zou het fruit met een chemisch middel behandeld worden om de groenten en fruit een aantrekkelijker voorkomen te geven. Volgens de consumentenorganisaties zijn deze middelen slecht voor de gezondheid.

Oekraïne draait Krim duimschroeven aan
Met nieuwe douaneregels heeft Oekraïne de handel met de Krim moeilijker gemaakt. De producten die de Krim wil importeren moeten eerst ingeklaard worden, maar daar is de Krim niet op voorbereid. Door de regels is de export uit Oekraïne scherp gedaald, met het gevolg dat de prijzen op de Krim aanzienlijk stegen. Groenten, aardappelen, suiker en vlees zijn fors duurder geworden, volgens statistieken van de Krim zou fruit 50% duurder geworden zijn.

Deflatie roebel risico Oekraïne
Ondanks de spanning tussen de twee landen exporteert Oekraïne nog altijd groenten en fruit naar Rusland. Er is onder andere vraag naar komkommers, tomaten, aardappelen, uien, peen, kool en appelen. Maar de handelsvoorwaarden brengen grote risico's voor de Oekraïense exporteurs met zich mee. De Russen betalen de rekening met de Russische roebel en hanteren een betalingstermijn van 10-14 dagen. De snelle waardedaling van de roebel is daardoor een extra risico voor de exporteurs.

Russische handelsdelegatie doet Oezbekistan aan
In de Oezbeekse stad Tasjkent ontmoetten een Russische handelsdelegatie en de Oezbeekse autoriteiten elkaar. Op het programma stonden onderhandelingen over handel en samenwerking tussen de landen. Naast dat Oezbeekse exporteurs toegang willen tot Rusland werd er ook gesproken over de Russische regio Novosibirsk om pootaardappelen aan Oezbekistan te leveren.

Champignon teelt ziet kansen
Russische paddenstoelentelers benadrukken dat ze er voor zullen zorgen dat de boycot van Poolse paddenstoelen geen tekorten op de Russische markt zal veroorzaken. Rusland was vooral gericht op import van dit product, grote telers zien de boycot als een kans. In de stad Millerovo, dicht bij de grens met Oekraïne, staat één van de grootse shiitaketeeltbedrijven van Rusland. Het complex produceert jaarlijks 500 MT paddenstoelen, maar de productie gaat omhoog zodat verschillende regio's in Rusland bevoorraad kunnen worden.

Polen verwacht meer omzet uit export
Volgens experts van de BGZ Bank zal de Poolse export en groei in buitenlandse markten het meest belovende afzetkanaal zijn. De omzet uit export zal volgens de verwachtingen stijgen. Dit positieve effect wordt veroorzaakt door een verzadiging van de binnenlandse markt en een stijgende vraag naar voedsel in andere delen van de wereld. Tussen 1995 en 2013 steeg de gemiddelde exportwaarde in dollars met 14,1%. De exportgroei zal dit jaar langzamer gaan door de boycot en de dalende prijzen als belangrijkste oorzaken.

Poolse appelen naar India?
De appelsector in Polen werd hard getroffen door de boycot. Het wegvallen van de Russische markt leverde enorme verliezen op. Daarom zoekt Polen naar nieuwe afzetmarkten. Volgens de Poolse exporteurs San-Export-Group vinden er onderhandelingen plaats met India. De coöperatie exporteerde 50-70.000 ton appelen naar Rusland. Concurreren op prijs is in de Indiase markt echter lastig voor de Poolse appelexporteurs. Alleen door grote volumes te exporteren kan de handel rendabel zijn, maar hoge transportkosten en dure opslag in een tropisch klimaat kunnen de appelen uit de markt prijzen. West-Europa wordt ook gezien als een nieuwe markt, maar daar worden de appelen ook niet met open armen ontvangen. Er zijn onder andere strenge controles aangekondigd voor Poolse appelen om de eigen teelt te beschermen.