Costa Ricaanse ananas: milieu heet hangijzer

In de afgelopen jaren rapporteerden milieuorganisaties als UICN ernstige ecologische en sociale gevolgen voor Costa Rica. Ze eisen dat de Costa Ricaanse autoriteiten een einde maken aan de schade veroorzaakt door de monocultuur van ananas. Volgens het ministerie van Milieu en Energie (MINAE) zijn waterverontreiniging en aantasting van beschermde gebieden en de watervoorraden de twee belangrijkste oorzaken van de klachten tegen de ananasbedrijven.

Volgens Christian Herrera Leon, voorzitter van de Nationale Kamer van Ananas-producenten en Exporteurs - CANAPEP, is het probleem van de milieuovertredingen reëel, maar gebeurt het niet op de schaal die wordt neergezet in de media. "We ontkennen niet dat er problemen zijn. Bedrijven met een slecht milieubeheer die onder onze paraplu vallen zullen we zeker aanpakken. Ze moeten de wet respecteren of anders gestraft worden. Maar hier wordt een beeld geschetst dat niet klopt."

Alle intensieve en extensieve teelten, zoals ananas en bananen, hebben een impact op het milieu. Het verzachten van de negatieve effecten is een van de taken van de productieve sector en de regering, maar volgens Herrera is er een nijpend gebrek aan duidelijke regels en objectiviteit aan de kant van de overheid. De meeste klachten, zegt hij, komen "van derden zonder enige kennis van de situatie." De voorzitter houdt vol dat bedrijven als Tesco en Intermarché, ondernemingen met een hoge mate van sociale en ecologische verantwoordelijkheid, de Costa Ricaanse kwaliteitsnormen en productiesystemen hebben gecontroleerd en goed bevonden.

Herrera beschuldigt milieuorganisaties als de Environmental Administrative Tribunal ervan de problemen in het land te overdrijven om te voorkomen dat hun budget verlaagd wordt. "Ze pakken ons overdreven hard aan om hun bestaansrecht te rechtvaardigen," zegt hij. "Maar daarmee leggen ze de sector volledig lam."
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven