Slow Food host de bijeenkomst van Europese landbouwministers op de Gastronomische Universiteit (UNISG) in Pollenzo, Italië

Slow Food heeft afgelopen 29 september 28 Europese ministers voor landbouw en visserij verwelkomd op de Gastronomische Universiteit in Pollenzo voor hun informele bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst werden onder andere speeches gegeven door de Europese Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Dacian Ciolos, de Italiaanse minister van landbouw, voedsel en bosbouw Maurizio Martina, Slow Food president Carlo Petrini en UNISG decaan Piercarlo Grimaldi. Staatssecretaris Sharon Dijksma was aanwezig en werd ontvangen door Jack Stroeken, voorzitter van Slow Food Nederland.Carlo Petrini verwelkomde de delegatie van de Europese Unie. 'De bijeenkomst van de ministers van landbouw van de Europese Unie is een ongekende eer voor dit land, voor Slow Food en voor de Gastronomische Universiteit.' En omdat Europese instituten een grote rol spelen in de besluiten omtrent de toekomst van voedsel en landbouw in de Europese Unie sloot Petrini zijn speech af door te zeggen dat de Europese Unie een groot gewicht draagt, 'bestaand uit kansen en hoop, maar ook uit gerechtvaardigde verwachtingen van de rest van de planeet. Die kijkt naar onze markt en zijn regels als een manier om zijn eigen toekomst te kunnen interpreteren en op te bouwen. Ik garandeer dat het een haalbaar doel is om te stellen dat iedereen, ook de meest kwetsbaren, toegang hebben tot gezond, duurzaam verbouwd voedsel, dat niet alleen calorieën voedt maar ook cultuur. Slow Food en de Europese Unie kunnen en moeten op dit vlak stappen voorwaarts zetten, door in de eerste plaats kleinschalige, traditionele voedselproductie, bestemd voor de lokale markt, te ondersteunen.'

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos complimenteerde Slow Food en de universiteit: 'Ik deel de opvattingen van Slow Food. Wij geloven allebei dat traditie modern is; dat wat uit het verleden komt, de traditie, ook de lijn van de toekomst zal zijn. Nu de Expo in 2015 eraan komt is de boodschap die Italië Europa wil duidelijk maken, dat traditie toekomst betekent, of moderniteit.

Na de informele discussiesessie werden de ministers uitgenodigd om meer te leren en te proeven aan de hand van traditionele producten uit de Ark van de Smaak van Slow Food. Van Nederlandse zijde waren naast voorzitter Jack Stroeken van Slow Food Nederland ook Slow Food-producenten Marije van der Poel en Magdalene Captein aanwezig met een 8 jaar oude Boeren Goudse Oplegkaas; zij lieten deze proeven door staatssecretaris Dijksma en andere EU-ministers. Ook vertegenwoordigers van de Slow Food Youth Movement (YFM) en Nederlandse studenten aan de universiteit waren erbij aanwezig. Deze projecten ondersteunen de kleinschalige en traditionele manieren van voedselproductie. In de reeks van producten die werd getoond was elk Europees land vertegenwoordigd. Producenten deden hun verhaal om de waarde en het belang van hun product uit te leggen, en om de sociale en politieke problemen waar de producenten tegenaan lopen uit te lichten.

Dessislava Dimitrova uit Bulgarije, vertegenwoordiger van het kleinschalige-producentennetwerk, benadrukte dat kleinschalige producenten meestal worden buitengesloten en dat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat aan moet pakken door de kleinschalige boeren te steunen.

Met dit initiatief hoopt Slow Food de 28 ministers het Europese scala aan voedselbiodiversiteit aan te reiken, en de kleinschalige producenten in de spotlight te zetten. Zij zijn het levende bewijs van de familiegebonden landbouw die nog steeds in Europa leeft en die de traditionele kennis, biodiversiteit, landschap en gastronomie nog als gebruik hebben.

Het doel van de bijeenkomst was om de EU beleidsmakers van het hoogste niveau actie te laten ondernemen en beleid te scheppen wat rekening houdt met de specifieke behoeftes van kleinschalige producenten. De producten die zij creëren zijn verbonden met het regionale land, de cultuur en tradities en dus een getuigenis van het unieke culinaire erfgoed dat elk land heeft, wat het waard is om beschermd en bewaard te worden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven