West-Afrika: Voedselcrisis dreigt door Ebola

Het mangoseizoen eindigde opvallend vroeg voor Mamadou Barry, een leverancier van fruit in Marche Kermel, een oude overdekte markt in de Senegalese hoofdstad Dakar. De tropische producten uit het naburige Guinee komen door de uitbraak van Ebola nauwelijks nog binnen. Barry, zelf van Guinese afkomst zoals veel winkeliers in Senegal, reist regelmatig heen en weer tussen de twee landen.

"Natuurlijk begrijpen we dat de grenzen dicht moeten blijven om de uitbraak te beperken," vertelt hij. "Maar met het tekort aan fruit is ons inkomen drastisch gedaald. Sommigen slagen erin om stiekem de grens over te steken, maar de meesten van ons willen dat risico niet nemen."

Een groot deel van de producten in Kermel vindt zijn weg via de zuidelijke steden van Diaoube en Kedougou, die als belangrijke commerciƫle centra fungeren, tussen bedrijven uit Senegal, Mali, Sierra Leone, Guinee, Guinee-Bissau en Gambia. Door het sluiten van de grenzen is niet alleen het inkomen gedaald. Er dreigt ook een voedselcrisis.

Experts zeggen dat het sluiten van grenzen, afgedwongen door de Senegalese overheid (tegen het advies van de World Health Organization in), kan een ernstige impact hebben op de regionale handel en dus ook op de hoeveelheid beschikbaar voedsel. Landbouw drijft de economische groei in alle drie de landen die het zwaarst zijn getroffen door Ebola. Het instorten van die economie zou catastrofaal zijn

Bron: wtaq.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven