Steeds meer reefers met groenten en fruit naar Venlo

Dankzij nauwe samenwerking tussen een groot aantal bedrijven en de aanwezigheid van een reeferium wordt groente- en fruittransport met reefers via de logistieke hotspot Venlo steeds belangrijker en wordt het transport verder verduurzaamd.

De korte film 'The global and regional cool chain', toont hoe bananen, geplukt in Zuid-Amerika, na drie weken op een oceaanstomer via de Rotterdamse haven en de bargeterminal in Venlo aankomen op Freshpark Venlo. Daarvandaan gaan ze na een kleine tussenstop in de supermarkt als gezonde snack naar de consument. Na reiniging en check zijn de reefers weer klaar voor de export van groente en fruit uit onze regio.

Reefers zijn koelcontainers waarin de temperatuur wordt afgestemd op de lading. Met hulp van sensoren wordt een en ander gemonitord en zo nodig automatisch bijgesteld. Het Reeferium is de plaats waar lege reefers worden gereinigd, waar reefers worden aangesloten op stroom, waar de temperatuur wordt gemonitord en de apparatuur wordt gecheckt voor de reefer opnieuw gebruikt wordt. Voorheen gingen gebruikte reefers hiervoor leeg naar Rotterdam en konden dan pas weer in gebruik genomen worden. Doordat Venlo sinds enige tijd een eigen Reeferium heeft, kunnen inkomende reefers na reiniging en check makkelijker weer gebruikt worden voor de wereldwijde export van groente en fruit uit onze regio. Hierdoor gaan de transportkosten omlaag en wordt het transport duurzamer.

Dit is mogelijk door een nauwe samenwerking tussen de bedrijven en door de beschikbaarheid van slimme software die helpt om de verschillende vervoersketens op elkaar af te stemmen:
  • Stuwadoor European Container Terminal is verantwoordelijk voor de goederenontvangst in de 'Port of Rotterdam' en de organisatie van het multimodale transport naar de rail- en bargeterminal in Venlo;
  • Danser verzorgt met eigen binnenschepen het reefervervoer van Rotterdam naar de terminal van ECT Venlo;
  • Freshpark Venlo is het cluster voor waar regionale productie en import samenkomen;
  • CTV Multimodal Transport verzorgt de trucking van de reefers vanaf de terminal naar de verlader en terug;
  • Truckwash Venlo reinigt de reefer voor hergebruik naar een exportbestemming;
  • Delta Reefer Care (Smith Holland) verzorgt de Pre-Trip-Inspection (PTI);
  • Oerlemans verstuurt haar verse diepvriesproducten met schone reefers naar exportmarkten wereldwijd;
  • Smart Logistics Centre Venlo richt zich op o.a. de verbetering van de infrastructuur en de vermarkting van Logistieke Hotspot Venlo om de concurrentieslag aan te gaan met andere Europese (logistieke) regio's.
  • En Seacon Logistics regisseert deze gehele keten voor import en export en vervult als AEO-partner alle douanediensten.
De film wordt vertoond tijdens de zesde Cool Logistics Global Conference die van 30 september tot en met 2 oktober in Rotterdam gehouden wordt en is ook te zien via de website van Seacon Logistics.
De film is een productie van Beeldwerk.tv.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven