"Alles is gericht op het verbeteren van kwaliteit"

Zespri test hoe kiwi op PSA reageert in extreme omgeving

Kiwi's zijn alles voor Zespri. Onderzoek en ontwikkeling zijn dan ook essentieel voor Zespri, omdat zij de sleutel zijn voor ontwikkeling van de groep. "Het is belangrijk voor ons dat klanten onze producten kopen. Callum Kay (op de foto) is Global Supply Development Manager van Zespri.

"Voor ons is het belangrijk dat klanten onze producten kopen, het van goede kwaliteit vinden en herhalingsaankopen doen. Dat is essentieel en gaat verder dan de prijzen. Kwaliteit is het belangrijkste element en in feite al onze energie is gericht op het verbeteren. We onderzoeken bijvoorbeeld ook hoe de PSA-bacterie zich gedraagt en hoe we deze kunnen beheren. Er worden daarvoor diverse tests uitgevoerd.

Onze Italiaanse Freshplaza mochten een blik werpen op de resultaten van dit experiment en bezochten een test-boomgaard. Een van Zespri's experimenten wordt uitgevoerd op een halve hectare in handen van Vona, een teeltdrijf in Latina.Hort16A

De test startte in januari 2012. Het doel was om een extreme omgeving te creëren om te zien hoe planten en bacteriën zich zouden gedragen. Hort16A Gold kiwi's zijn het meest resistent tegen PSA. Deze zijn geplant op het platteland tussen Borgo Montello en Cisterna. Het expirement wordt uitgevoerd in een kas met bogen van acht meter en een hoogte van 4,8 meter. Binnenin zijn 300 planten die kunstmatig zijn bestoven. Ze worden tot vier keer per jaar behandeld. Dit is de helft van wat normaal zou zijn."Het is nu drie jaar geleden dat we zijn gestart. De resultaten zijn tot nu toe bevredigend. Planten hebben goed gereageerd op een andere omgeving en slechts twee moesten worden verwijderd. 12% vertoonden enkele symptomen en 85% zijn nog steeds gezond", vertelt Rosario Onarato, Assistent Technisch Manager van Zespri."We wilden kijken of het nog mogelijk zijn om Zespri kiwi's te produceren na SPA. Het is nog te vroeg om te evalueren, maar het ziet er goed uit", aldus de heer Vona, eigenaar van het bedrijf.In mei 2014 werd een ander expirement opgesteld met plastic kassen in verschillende kleuren (geel, paars, rood, wit). "Deze worden gebruikt om de effect van zonnestralen op planten en bacteriën te studeren. Er zijn 711G3 Golden kiwiplanten (Gold3 of Sungold), zowel mannelijk als vrouwelijk. De structuur is 5 meter hoog en de prijs 45.000 tot 50.000 euro per hectare. Een derde test wordt uitgevoerd op een hectare dat exclusief wordt gemanaged door Zespri waarop G3 en klassieke groene Hayward kiwi's zijn geplant. In dit deel worden de kiwi's slechts gedeeltelijk bedekt."Het expirement startte in februari 2014 en tot nu toe was het grootste probleem de wind.


Het project is gerealiseerd door de samenwerking tussen Zespri en het bedrijf Aniplast, dat is gespecialiseerd in folie voor kassen en wijngaarden.De kosten voor dit type is tussen de 10 en 15.000 euro. Dit is meer dan een normale bedekking, ook omdat het elke vijf jaar moet worden vervangen door weer en scheuren.Tot nu toe zijn de resultaten goed, maar deskundigen willen benadrukken dat voor het verspreiden van het nieuws er eerst vijf jaar voorbij moeten gaan. Planten kunnen namelijk verschillend reageren op milieu- en weersomstandigheden.

Further info:
ZESPRI Fresh Produce Italy Srl
Ufficio Tecnico:
Via dei Rangers 1
Cisterna di Latina (LT), Italy
Ph.: +39 06 96911036
Fax: +39 06 9692230
Email: italy@zespri-europe.com
Web: www.zespri-europe.com

Author: Marica Pucinischi (FreshPlaza Italy)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.