Tsjechië: Regen vertraagt aardappeloogst

De secretaris van de Central Potato Association van Tsjechië, Josef Králická, meldt dat de aardappeloogst dit jaar goed is, hoewel de telers hun aardappelen verkopen tegen lage prijzen, mede als gevolg van de grote hoeveelheden in het late voorjaar. 

Er zijn nog steeds goedkope aardappelen van de oogst van vorig jaar, die vooral uit Frankrijk komen. De lokale telers daar konden niet meer verkopen aan Rusland. "Nu staat import niet op de agenda", zei Králická. "Tsjechische telers verkopen hun producten voor de helft van de prijs vergeleken met vorig jaar." Volgens Králická, moet de verkoop van bewaarde aardappelen begin volgend jaar verbeteren.
 
Bovendien, zoals het geval is voor andere gewassen, kan het slechte weer invloed hebben op de kwaliteit hebben. De grootste bedreiging in deze omstandigheden is het ontstaan van schimmel, die de aardappelen kunnen beschadigen en daardoor voor flinke verliezen kunnen zorgen. Volgens de telers zijn deze waarschuwingen voorbarig en op dit moment nog niet nodig.

"We komen zo nu en dan een rotte aardappel tegen, maar voor de rest zijn de geoogste aardappelen in relatief goede staat," meldt teler Josef Tulis uit Branišov. Volgens hem is er geen reden voor zorgen, want "we waren ongeveer halverwege de oogst toen het begon te regenen. We hadden nog ongeveer vier zonnige dagen." 

De Tsjechische aardappeloogst was vorig jaar het laagst sinds jaren: de gemiddelde opbrengst was slechts 23 ton. Volgens schattingen van het Tsjechische bureau voor de statistiek, zou de oogst 27 ton per hectare moeten zijn. "Het is beter dan de afgelopen vijf jaar, maar het is geen record," zegt Králická. Vanwege de daling in de aardappelvelden afgelopen jaren, is Tsjechië al enkele jaar niet zelfvoorzienend. 

Dit jaar heeft Tsjechië 23.992 hectare aan aardappelen. Om hun teelt te bevorderen, heeft de overheid 50 miljoen kronen opzij gezet (6.150.000 euro).


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven