RFID-technologie in laad- en lossystemen

Met de lancering van docklevellers met geïntegreerde RFID-technologie creëert de Duitse deurenfabrikant Hörmann voor de logistieke sector op innovatieve wijze mogelijkheden voor een sneller en betrouwbaarder laad- en losproces.

Bij de conceptontwikkeling van de revolutionaire docklevellers is de factor tijdsbesparing als belangrijk uitgangspunt gekozen. Een anticiperende planning en een vlekkeloos en vlot transport zijn in de logistiek van bepalend belang om binnen de kaders van de gestelde deadlines te kunnen werken. De met RFID-technologie uitgeruste docklevellers ondersteunen dat proces dan ook in hoge mate.

Contactloos en betrouwbaar registreren

De docklevellers met geïntegreerde RFID-techniek zijn in staat goederenbewegingen tijdens het laden en lossen contactloos en betrouwbaar door middel van transponders en ontvangers te registreren. Waar normaalgesproken RFID-ontvangers in de vorm van aanrijgevoelige poorten rond de dockdeur worden geïnstalleerd, bevindt de RFID-ontvanger van Hörmann zich direct onder de dockleveller. Deze is daarmee zeer dichtbij de transponder geplaatst, die op de europallet is aangebracht.


Nieuw bij Hörmann zijn docklevellers met geïntegreerde RFID-techniek. Dankzij een slimme constructie kunnen alle relevante gegevens op het afleveringsbewijs van de pallet worden uitgelezen en geregistreerd. Tevens is de RFID-ontvanger optimaal beschermd tegen aanrijden door voertuigen op de werkvloer.

Slimme constructie

Dankzij deze slimme constructie kunnen alle relevante gegevens op het afleveringsbewijs betrouwbaarder worden uitgelezen en geregistreerd. Wanneer deze onder de pallet zijn aangebracht worden ze door aan de zijkant van de laad- en loslocatie geplaatste antennes in poorten vaak niet uitgelezen. De signaalafstand is te groot of er ontstaat ruis in de overdracht door de goederen op de pallet.

Optimale bescherming

Een ander noemenswaardig voordeel is dat de RFID-ontvanger optimaal is beschermd tegen aanrijden door voertuigen op de werkvloer. Tijdens het meerjarige proces van ontwikkeling dacht Hörmann de mogelijkheid uit om docklevellers dusdanig met antennes uit te rusten dat de signalen niet door het staal worden afgeschermd. Dit zonder daarbij de stevigheid en duurzaamheid van het platform nadelig te beïnvloeden. Bestaande docklevellers kunnen overigens ook achteraf met de RFID-techniek worden uitgerust.


Doordat de RFID-ontvanger van Hörmann zich direct onder de dockleveller bevindt, vlakbij de transponder die op de europallet is gepositioneerd, is de contactloze verzending van gegevens zeer betrouwbaar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven