Chili: deskundigen zien potentieel voor aardbeienproductie
Een onlangs gepubliceerd onderzoek van het landbouwonderzoeksinstituut ODEPA komt echter tot de conclusie dat Chili dankzij een modern spectrum aan rassen en verbeterde koelcapaciteiten ook aan betekenis zou kunnen winnen bij de verse aardbeien. De aardbeienproductie van Chili bevindt zich met een aandeel van 80% aan de totale Chileense productie hoofdzakelijk in de regio's Metropolitan en Maule. Bij de rassen geven de Camarosa- en Chandler-variƫteiten nog steeds de toon aan. In 2013 werden er in Chili op een oppervlakte van bijna 1.300 hectare aardbeien gecultiveerd. De totale oogsthoeveelheid bedroeg in dat jaar zo'n 56.000 ton, waarvan 65% voor de binnenlandse markt en 90% voor directe consumptie bestemd was. De overige 35% die geƫxporteerd werd, bestond voor 77% uit verwerkingsaardbeien en diepvriesaardbeien. Slechts 16% belandde op de versmarkt.