Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Aardappeloogst Bulgarije daalt 50% in 2014

Ventsislav Kaymakanov, voorzitter van de Bulgaarse aardappeltelersvereniging, vertelt in een interview met focus-fen.net over de Bulgaarse aardappelmarkt. De oogst is vertraagd door regen. Ondanks dat de oogst dit jaar gehalveerd is, kampen de telers met "zeer lage prijzen."

Wat zijn uw verwachtingen voor de oogst van dit jaar in vergelijking met vorig jaar? 
Onze verwachtingen zijn zeer negatief. De oogst zal ongeveer 50% kleiner zijn in vergelijking met het voorgaande jaar. Het zal een enorme prestatie zijn als we tussen de 80.000 en 100.000 ton produceren.

Wat is de staat van het gewas als we kijken naar de ongunstige weersomstandigheden in Bulgarije? 
Het is erg moeilijk en ingewikkeld. De slechte weersomstandigheden hadden een sterk negatief effect, al vanaf het planten van de aardappelen. Vervolgens hadden we nog een verlies in de eerste fase doordat de daaropvolgende stromende regen en overstromingen ook zorgden voor het verlies van oppervlakte. Daarna was er droogte, die ook een negatief effect had op de aardappelen. Mogelijke regen hierna zal de gewassen nog meer beschadigen. 

Welke regio's in Bulgarije werden het sterkst getroffen? 
De situatie is bijna overal hetzelfde, zowel in Smolyan, Gotse Delchev, als Samokov. 

Wat is de aardappelverkoopprijs op het moment? 
Tot nu toe is de prijs zeer laag - tussen 0,35 en 0,40 (€ 0,18 - € 0,20). Het is onaanvaardbaar dat de inkoopprijzen zo laag zijn, terwijl winkels de aardappelen verkopen voor 0,80 of 1,20 (€ 0,41- € 0,61).

Verwacht u dat de prijs zal verhogen? 
Het is mogelijk om een bepaalde prijsstijging te zien als het kouder wordt in de komende maanden, maar deze verandering heeft geen serieuze invloed op de kopers.

Wat was de aardappelprijs van vorig jaar? 
Het was ongeveer 0,50 (€ 0,25) per kilo zonder BTW. In de huidige situatie bevinden veel handelaren zich in de zogenaamde grijze sector - en variëren de prijzen. 

Hoe is de situatie bij buitenlandse producenten, wat is hun prijs? 
Zoals gewoonlijk krijgen onze collega's genoeg hulp. Ze hebben nu de laatste steun ontvangen en er is geld gegeven voor de klimatologische omstandigheden. De prijzen in het buitenland zijn veel lager. 

Er zal aantal massa-import van aardappelen zijn, die een negatief effect op onze prijzen zal hebben. Maar dit is niet het grootste probleem - er is altijd import geweest. Een belangrijkere factor is het gebrek aan steun. Er was bijna geen hulp voor ons, terwijl in de rest van de wereld de aardappeltelers steun ontvingen. 

De economische, financiële en politieke situatie heeft een negatief effect gehad. Uit alle politieke beloften over hulp aan fruittelers en de mensen die het fruit opslaan – blijven alleen de woorden en uitspraken over. 

Verwacht u faillissementen in de sector? 
Ja, we verwachten veel faillissementen. Ik hoop dat de volgende regering meer aandacht zal besteden aan de landbouw. Ik hoop dat er niet alleen subsidies komen, maar ook leningen met lage rente, zodat telers in staat zijn om het volgend jaar ook nog te starten. De import van groenten bedraagt 95% 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.