Goede vooruitzichten Brits hardfruit

Na twee seizoenen slechte weersomstandigheden is er weer vooruitgang voor de Britse hardfruitsector. Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn, zijn de algemene vooruitzichten toch goed. "Zowel de gewassen van 2012 als van 2013 waren teleurstellend en hebben we twee jaar lang niet de ontwikkeling gezien waar we op hadden gehoopt", zegt de topman van English Apples & Pears Adrian Barlow. 

Eerder sprak hij over de doelstelling om het seizoen voor Brits fruit te verlengen tot en met de zomer. "Maar vanwege de kleine hoeveelheden is er geen noodzaak geweest om op te slaan." 

Baas van Partners in Produce en tevens voorzitter van de National Fruit Show (Kent Showground, 15-16 oktober) Sarah Calcutt, wijst op de kip-en-ei-situatie. Er is nog niet genoeg opslagruimte, maar telers planten alsof die er wel is."

Nieuwe rassen hebben hierin een belangrijke rol, voegt ze er aan toe. "We kennen Cameo-winkels perfect, maar het nieuwe Lola (voorheen Maribel) biedt fantastische opslagmogelijkheden tot en met juni. Het zijn van nature grote vruchten, dus moeten er zorgvuldig mee worden omgegaan. De National Fruit Show zal deze maand 18 nieuwe appel- en peerrassen tonen, die de bezoekers kunnen proberen zonder ze te hoeven kopen". 

Spannende rassen 
Barlow merkt op dat ook Kanzi en Jazz opslagmogelijkheden hebben, terwijl andere "spannende" rassen worden uitgeprobeerd door marketeers en telers. Maar hij benadrukt dat smaak en kwaliteit van het voedsel voorop staan. Dit samen met een goede boomgaard, goede oogst, mooi uiterlijk en genoeg opslagcapaciteit. Er is plaats op de markt en het planten zal plaatsvinden. We hebben dringend behoefte aan nieuwe vroege rassen die goed groeien en kwaliteit hebben. "

Calcutt zegt dat lichtere, sappigere en knapperigere rassen populair zijn. Cox wordt opnieuw geplant, aangezien er nog steeds veel plaats voor is en een heleboel mensen van deze smaak houden. Toch zal het aantal Cox in 10 jaar tijd sterk verminderen, misschien wel met de helft. In het algemeen gaat het planten nu een beetje traag. Van het andere Britse ras, de Bramley, is er een goede, grote oogst die een uitstekende kwaliteit zal hebben "

De verkoop is 40 procent hoger dan vorig jaar, maar toen waren er tekorten en werden er maatregelen genomen om de vraag van de consument te beperken. Maar wanneer het gewas later beschikbaar werd, konden we dat niet plotseling omdraaien en de verkoop vergroten. Calcutt: "Er is een gigantische Bramley-gewas beschikbaar in Noord-Ierland dit jaar. Sommige telers hebben nog oogst van vorig jaar opge-slagen. Gelukkig staan retailers toe dat zij dat eerst verkopen." 

De sector wordt ook geconfronteerd met een meer structureel probleem. "In deze categorie groeit niemand, dus dat kun je ook niet van de retailers verwachten. In Europa gaat de consumptie gemiddeld met twee procent per jaar omlaag ondanks dat de bevolking groeit. "

Barlow voegt hieraan toe: "De consumptie is de grootste uitdaging voor de toekomst. We kunnen nog steeds groeien door het vervangen van invoer, maar we moeten ook actie ondernemen." Van mindere zorg voor Calcutt is de stijging van discountverkopers, aangezien sommige van hun telers het goed doen." 

Marketing Brits fruit 
Marktleider Tesco heeft veel veranderd. "Hoewel er onrust in het bedrijf is, gaat de marketing van Brits fruit zeer goed. De kleurcodering van hun appelzakken om de verschillende rassen te onderscheiden, lijken te werken bij het winkelend publiek." Maar ze voegt eraan toe: "Morrisons en Asda zijn zo gefocust op de prijs, waardoor er veel goedkoop fruit is rond dit jaar." 

In de groothandel zijn de prijzen van zowel appelen als peren ver onder de helft van wat die vorig jaar waren. Lagere prijzen zorgen voor betere investeringen in de groei en opslag, wat zal leiden tot een beter product. Daarnaast zal dit ook leiden tot hogere prijzen op lange termijn. 

Anticiperend op toekomstige overschotten is English Apples & Pears ook in gesprek met Defra en UKTI over hoe de specifieke exportmarkten zouden kunnen worden benaderd. "Het blijkt dat zowel India en Thailand een verbod hebben op appelen uit het Verenigd Koninkrijk", zegt Barlow. "We zijn bezig met deze obstakels te overwinnen." 

Verdere belemmeringen voor toekomstige uitbreiding blijft in de rekrutering, zegt hij. "Een carrière in de tuinbouw is niet zo populair bij loopbaanadviseurs of van de werkzoekenden zelf. Men denkt dat het enkel gaat om plukken, snoeien, rijden op de tractor en dat het niet goed wordt betaald. Maar afgelopen jaren is er een grote vooruitgang geweest in sorteren en verpakken en in duurzaamheid. 

"Buitenstaanders beseffen niet wat voor een high-tech industrie het nu is en welke loopbanen er beschikbaar zijn. Landbouw geeft in het algemeen niet graag toe dat het winstgevend is en dat mensen een goed salaris hebben. De topmensen maken meer dan £ 100.000 per jaar, terwijl de middenklasse zich bevindt in een schaal van £ 40,000 tot £ 50,000. Er zijn mogelijkheden om de industrieleiders van de toekomst te worden. "

Bron: hortweek.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven