Doorbraak Cubaanse ananas op Europese markt

Na enkele jaren van afwezigheid op de internationale markt, heeft de ananas uit de Cubaanse provincie Ciego de Ávila weer een plek gevonden op de Europese markt door het vooruitzicht van hogere export dankzij de grote vraag naar dit fruit.

Het exportinitiatief werd gerealiseerd door telers en de coöperatieve sector. Hieruit is de Empresa Agroindustrial de Ceballos ontstaan, het enige bedrijf op dit eiland dat ananas exporteert. 
Volgens de directeur van het bedrijf, Wilver Bringas Fernández, werd er van januari tot en met september 2014 meer dan 500 ton vers fruit naar Italië en Frankrijk verzonden, waarbij de doelstellingen van dit jaar werden overtroffen en de export nog verder zal gaan.

Fernández heeft aangegeven dat er wordt verwacht dat de export naar andere Europese landen, waar de grootte, zoetheid en andere kwaliteiten van het fruit belangstelling heeft gewekt, uit zal breiden. Dit ananasras staat bekend als MD-2 en is van Costa Rica naar Cuba gebracht. Het wordt uitsluitend geteeld in Ciego de Ávila. 

Volgens deskundigen is de opbrengst gemiddeld 89 ton per hectare. Dat is drie keer meer dan die van het Española Roja ras, het meest geteelde ras van het land. Deze plant met vruchten vereist dat het wordt gerooid, ontsmet, gedroogd etc. Het fruit wordt geëxporteerd met zijn kroon om het te beschermen en zo te zorgen voor de beste kwaliteit. 

De aanvoer van het fruit op de buitenlandse markt en de toeristische centra in het land hebben voor belangrijke inkomsten gezocht, waardoor de teelt zal worden voortgezet. 
Ciego de Ávila heeft meer dan 500 hectare gewijd aan de teelt van de MD-2 en de Española Roja ananasrassen.
De provincie heeft dit jaar al meer dan 1.400 ton van de verwachte 1.500 ton geoogst van de zogenaamde koningin van het Cubaanse fruit. Dit is vooral positief gezien het feit dat het fruit een van de meest negatief beïnvloede gewassen was in de jaren 1990 en begin 2000. 

Bron: news.cubasi.cu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.