Ecuador exporteert 300.000 dozen bananen per week naar China

Een paar dagen voor het XI International Forum of Bananas kwamen we in contact met Eduardo Ledesma, voorzitter van de Association of Banana Exporters of Ecuador (AEBE). Volgens hem is het aantal dozen bananen dat naar China wordt gebracht gestegen tot 300.000 per week en is het mogelijk dat dat bedrag wordt verdubbeld. 

"Wij zijn in onze puberteit, zijn kneedbaar en produceren momenteel 1.500 tot 1.600 dozen per hectare, terwijl bijvoorbeeld Guatemala tot 4.000 dozen produceert. Het zou niet moeilijk zijn om 400 miljoen dozen per jaar te produceren als we onze productiviteit verbeteren en profiteren van het enorme areaal in Ecuador dat geschikt is voor de productie van bananen. Deze productiegrootte zou verschillende concurrerende landen buiten de markt houden", zegt hij. 

De mogelijke stijging van tarieven van het Panamakanaal in 2015 zou volgens Eduardo één van de factoren kunnen zijn, die zal leiden tot een nadelige concurrentiepositie voor Ecuador, aangezien 80% van de levering via deze route gaat.

"Op de middellange termijn moeten we de productie verdubbelen en de kosten verlagen. Ik geloof dat als we ons werk goed doen, Ecuador de kosten kan verminderen tot 1 dollar per doos." Volgens Eduardo is dit de strategie om met de mogelijke stijgingen van de vervoerskosten om te gaan.

De XI International Forum of Bananas "Op naar een verhoging van de competitiviteit en productiviteit" zal worden gehouden in Guayaquil van 14 tot 17 oktober en zal in de ruimte van 3.000 meter meer dan 3.000 binnen- en buitenlandse bezoekers over de vloer krijgen. De exposanten zijn de kenners van de huidige bananen-sector, maar tegelijkertijd wordt de beurs gehouden om contacten te maken of te onderhandelen. 

"We willen het equivalent van de Fruit Logistica voor de bananensector zijn", concludeerde de voorzitter AEBE. 

Meer informatie:
Eduardo Ledesma
AEBE
T: 593-4 2683200
eledesma@aebe.com.ec
www.foroaebe.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven