Duitsland: Aziatische fruitvlieg zorgt voor steeds meer problemen

De Aziatische fruitvlieg stamt oorspronkelijk uit Azië en vestigde zich enkele jaren geleden ook in Zuid-Europa. Inmiddels is het ongedierte doorgedrongen tot in het Duitse Hessen. In tuinen vernielen de witte of crèmekleurige larven het vruchtvlees van kersen, frambozen, bramen en aardbeien. Ook wijndruiven en andere vruchten met een zachte schil blijven niet gespaard, meldt de Duitse website Gabot.de.

"Momenteel vertonen vooral bramen de typische aantasting", zegt Christoph Hoyer van de gewasbeschermingsdienst van het regeringspresidium Gießen. In de afgelopen weken is het aantal Aziatische fruitvliegen in het zuiden van Hessen reeds sterk toegenomen dankzij het enorme vermeerderingsvermogen van het ongedierte. Hierdoor is dan ook aanzienlijke schade ontstaan aan kersen, frambozen en bramen. Ook in Noord-Hessen is de Aziatische fruitvlieg inmiddels op bramen aangetroffen. In het komende jaar moet men ook in overige regio's rekenen op sterke aantasting door het ongedierte. In de aangetaste vruchten kan men met een beetje geduld de witte of crèmekleurige larven van het ongedierte vinden. In welke mate aardbeien aangetast zullen worden, is nog niet te voorspellen. Daarvoor ontbreekt het nog aan ervaring met het nieuwe ongedierte, dat met name voor de professionele bessentelers een serieuze bedreiging vormt.

"Helaas is er momenteel nog geen mogelijkheid om het ongedierte te bestrijden", zegt Hoyer. "Geschikte gewasbeschermingsmiddelen staan niet ter beschikking en door de zeer fijne mazen van beschermingsnetten, die zeer goed werken tegen verschillende groentevliegen, kruipen de minuscule Aziatische fruitvliegen gewoon heen." Men kan op dit moment dus alleen afwachten hoe snel het ongedierte zich verder verspreidt en of hij ook in de toekomst zo massaal verschijnt als in dit jaar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven