Russische boycot treft AGF-handel keihard

Tholen - Afgelopen donderdag werd in Rusland officieel bekend gemaakt dat er een importstop komt voor (onder meer) alle groenten en fruit uit de EU, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. Het is een reactie op de sancties die deze landen tegen Rusland hebben ingesteld. De importstop geldt vanaf donderdag 7 augustus 2014 voor de periode van één jaar.


Bovenstaande gegevens van FreshFel geven de waarde van de GF-export van EU-landen naar Rusland weer. De cijfers van 2014 hebben betrekking op de periode van januari tot mei

"Poetin slaapt er niet minder om"
De ingestelde boycot bevestigt maar eens weer dat Poetin zich nooit onder druk zal zetten door sancties. "Geloof mij nou die man staat nooit onder druk. Die laat zich echt niet in een hoekje zetten door het Westen. Hij slaapt echt geen minuut minder door onze sancties", verzucht een Nederlandse exporteur. Handelaren zijn erover eens Rusland nooit zelfvoorzienend zal zijn op het gebied van AGF. Ruim 42% van alle geïmporteerde voedingsmiddelen in Rusland komt uit de EU. Landen als China, Servië, Azerbeidzjan, Turkije en Latijns-Amerikaanse landen hebben nu alle ruimte om de gaten in de Russische markt te vullen. Of dit zal zorgen voor stijgende consumentenprijzen in Rusland zal de tijd leren.

Acute druk
Een prijsdaling op de al verzadigde Europese markt lijkt onontkoombaar. Met de importbeperkingen van Poolse groenten en fruit die reeds waren opgelegd, was er al het risico voor overaanbod op de Europese markt, omdat het Poolse product nu op de Europese markt werd aangeboden. Nu bekend is geworden dat Rusland een importboycot instelt, zal het aanbod op de Europese markt verder toenemen. Daar komt bij dat de productie van groenten en fruit in Europa dit jaar al hoog is ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Acute druk zal ontstaan bij glasgroenten en peren. Ook Nederlandse uien worden in grote getale naar Rusland geëxporteerd, maar dat speelt pas in de tweede helft van het seizoen. Voor consumptie-aardappelen is de Russische markt al ruim een jaar dicht.

Gert Mulder, GroentenFruitHuis:
In een reactie vertelt Gert Mulder van de Nederlandse brancheorganisatie GroentenFruitHuis dat de afgelopen dagen al 70 / 80 vrachtwagens onderweg naar Rusland onverrichter zake moesten terugkeren. Nog eens een zelfde aantal vrachtwagens zijn niet eens de weg opgegaan en blijven aan het dock staan. Hij kan de schade niet in geld uitdrukken, maar dat die fors zal oplopen staat voor hem vast. "Het gebeurt wel vaker dat er even geen export mogelijk is. Maar twee dingen zijn nieuw aan deze boycot: dat er vanuit de hele EU niks naar Rusland mag, en dat dat gaat gelden voor een heel jaar. Dat is nog nooit vertoond."

Hij vreest dat zeker 10 exporteurs die vrijwel uitsluitend zaken doen met Rusland "in één klap met lege handen komen te staan." Volgens Mulder is het duidelijk dat de gevolgen van deze sancties buiten de normale ondernemersrisico's vallen. Het GroentenFruit Huis in dan ook in gesprek met de overheid om samen de mogelijke gevolgen én oplossingen in kaart te brengen. Ook is er doorlopend contact met het ministerie, Freshfel en de Nederlandse ambassade in Moskou.

Philippe Appeltans VBT:
Algemeen secretaris Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) houdt nog hoop: "Sowieso is er in augustus en september quasi geen export richting Rusland. We hopen dan ook dat er snel een oplossing komt voor het conflict in Oost-Oekraïne, zodat het spierballengerol niet meer nodig is.' Voor de peren, het belangrijkste exportproduct van de Belgische telers, zijn er 'heel wat andere opportuniteiten'. De oogst in verschillende Europese landen valt dit jaar immers tegen. 'Turkije heeft zelfs 25 procent minder', zegt Appeltans, die opmerkt dat de oogst in België wél iets hoger lag. 'We kunnen dus focussen op nieuwe markten." Dit meldt de Belgische website Trends.be.

Nele Cattoor, FVP House
Nele Cattoor van het Belgische FVPHouse vertelt dat de klap voor de sector enorm is. Onder het FVPHouse vallen Fresh Trade Belgium, Belgapom, en Vegebe, de Belgische federaties voor de AGF-sector en de diepvriessector. "De markt is volledig dicht op het moment, niet alleen voor verse, maar ook diepgevroren AGF-producten. We kunnen alleen maar hopen op een snelle diplomatieke oplossing en hopelijk duurt het geen jaar." Ze merkt op dat velen nu vergeten dat het allemaal te maken heeft met Oekraïne. "We mogen niet vergeten dat elke dag nog mensen in Oekraïne sterven. Het is heel erg dat er economisch verliezen gemaakt worden, maar we praten wel over mensenlevens, laten we dat niet vergeten. Veel AGF-handelaren die ik spreek zeggen dat ook."

Zoeken naar alternatieven
"De handel reageert geschokt. Voor een deel van de sector is dit echt een hele grote ramp. In augustus en september wordt statistisch gezien niet veel vervoerd naar Rusland, maar voor sommige bedrijven gaat er deze maanden juist veel handel naar Rusland. Dan is het een zeer zware klap." Ze geeft aan dat er zeker wordt gezocht naar alternatieve markten. "Maar een nieuwe markt vind je ook niet vandaag op morgen. Er zijn al wel een tijd onderhandelingen bezig met Canada, de Verenigde Staten en Aziatische landen, maar dat gaat dan met name over fytosanitaire vereisten. Azië groeit voor de Belgische Conference, maar ze nemen niet ineens de ganse hoeveelheid af die Rusland normaal importeert. Als de oogst in andere Europese landen tegen valt zijn er wellicht nog wat opportuniteiten. Iedereen zoekt nu echter naar nieuwe markten, maar dat is een moeilijk verhaal."

Peren zijn één van de belangrijkste producten die naar Rusland gaan. "Het is een zeer grote hoeveelheid, ruim de helft." Ook vlees en zuivel zijn betrokken bij de importban. "En dat is erg, maar toch kan de AGF-sector daar op dit moment misschien voordeel uit halen. Onze ervaring is dat als er vlees in betrokken is Europa vaak veel sneller en harder reageert dan bij enkel groenten en fruit. Mogelijk zal dit de zaak wat versnellen."

Ruud Huinre, Rabobank
:
Ruud Huinre, directeur Food & Agri van Rabobank, ging afgelopen week langs bij enkele Russische bedrijven die zaken doen met hun klanten. Hij vertelt in de Telegraaf: Dat er formele sancties zouden worden afgekondigd, wist ik bij vertrek niet. Dat ik hier nu ben is een gelukstreffer. Of beter een pechtreffer, want winnaars zijn er niet in dit politieke spel." Over de economische gevolgen voor de Nederlandse economie, zegt hij: Ongeveer 3 procent van de landbouwsector handelt met Rusland. En het aantal bedrijven dat voor meer dan de helft van de export afhankelijk is van Rusland is heel beperkt. Daarom was de aanvankelijke reactie: het valt wel mee, Nederland gaat dat niet erg merken. Dat klopt voor de directe gevolgen van de handelsboycot. Maar de vervolgschade is enorm. De food- en agrimarkt is in West-Europa aardig verzadigd. Dus er is een heel wankel evenwicht tussen vraag en aanbod. Als er dan ineens 5 procent van de totale afzet wegvalt, heeft dat enorme prijsverlagingen tot gevolg."

"Poolse tomaten waren eerder al getroffen en dat leidde al tot deze extreme prijsdaling. Moet je zien wat er gebeurt nu Europa en heel Amerika daar bij komen. Álle landbouwproducten komen er nu bij. Dat is nog nooit eerder vertoond in de wereld, zo'n handelsboycot met zulke volumes. Dat is bijna niet voor te stellen. Nederland kan daar in z'n uppie weinig aan doen. Als je bijvoorbeeld tomaten wil doordraaien om de prijs op peil te houden, heb je ook al die andere landen nodig. Dit moet dus gezamenlijk worden aangepakt door Amerika en de EU. Want ik zou het heel zuur vinden als een politieke crisis op de tuinders wordt afgewenteld. Dit heeft niks met ondernemersrisico te maken."

Albert Jan Maat, LTO:
Over een compensatie is nog niks bekend. "Maandag hebben we een overleg met VNO/NCW en MKB Nederland om als gezamenlijke ketenpartijen een gemeenschappelijke aanpak af te spreken", laat voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland weten. LTO benadrukt dat ze achter het beleid van de Nederlandse regering staat, maar roept iedereen op solidair te zijn met de sector en er gezamenlijk de schouders onder te zetten. "Hierbij spelen ook onze mede-Nederlanders een belangrijke rol, lage prijzen lijken leuk, maar hebben verstrekkende gevolgen voor ondernemers. Door reële marktprijzen te blijven betalen voor onze producten houden we onze economie draaiende."

In navolging op de Poolse selfies met appels is de Telegraaf gestart met de actie #eenpeervoorpoetin om de Nederlandse consumptie van lokaal product te stimuleren.

Auteurs: Izak Heijboer en Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


De gevolgen zijn nu nog niet eens merkbaar, want bij veel producten zaten de prijzen toch al op een dieptepunt. Straks als de prijzen eigenlijk weer omhoog zouden moeten gaan we merken welke invloed deze boycot heeft. Rusland importeerde immers maar 3% van de totale productie.
Inkoper, Venlo - 2014/08/08 17:41:02.000


Dhr. Koolhaas heeft helemaal gelijk. Veel telers zaten toch al in de problemen terwijl de situatie er niet rooskleuriger op is geworden. Nu komt er nog bij dat ook exporteurs en transporteurs getroffen worden. Tel daar nog de Argentijnse Libor claim van 2 miljard bij op en de 40 collectieve rechtszaken die in de VS aanhangig zijn gemaakt, dan ziet men dat de Rabobank een probleemkind gaat worden.
Met welk geld gaat Rutte de Rabo nationaliseren?
Inkoper, Venlo - 2014/08/09 10:23:17.000


Deze beslissing van Rusland zal zeker en vast ook negatieve gevolgen op langere termijn hebben , als het een jaar duurt.
De klanten vd Nederlandse en Belgische producten zullen ingenomen worden door andere landen en een klant terug verdienen kost altijd geld.
Wij hopen dat er daardoor de kans wordt genomen om in de eigen landen met echt TOP kwaliteit naar de verbruikers te komen.
Hoe gaan we vermijden dat er hier geen bal meer zal verdient worden aan de verkoop van de peren en appelen?
Moeten we geen maatregelen nemen zodat er een massa naar de industrie kan gaan voor sap en conserven .
Die producten kunnen dan ook gaan naar andere landen. Ook de voedselbank kan hier gebruik van maken.
Hoe gaan we zorgen dat iedereen die bij de handel betrokken is in eigen land nog iets gaat verdienen?
Het wordt een heel moeilijke periode laten we daar bewust van zijn.
Welke verkoopprijzen zullen er komen in de Belgische en Nederlandse winkels?

Hoe gaan de grote retailers zich gedragen binnen dit spel?

Het is duidelijk dat de Russen zich niet laten onder druk zetten. Dit wordt een zware rekening die we zelf gaan betalen.
jan prinsen, Waasmunster - 2014/08/08 11:05:12.000


Je zou binnen de EU een systeem moeten bedenken dat groente en fruit op de veiling of bemiddeling niet onder de kostprijs gekocht kan worden met een opslag om doordraai te bekostigen.
Hierdoor zou je in ieder geval een systeem hebben dat controle op de markt heeft.Maar of je deze solidariteit kunt kunt bereiken????
jan janssen, venlo - 2014/08/08 14:41:58.000


"Ik heb altijd gezegd:
"Koop Nederlandse waar, dan helpen wij elkaar"

Dus geen appels en peren uit België maar lekker uit eigen land

Geen tomaten uit Spanje!
In Nederland hebben wij er genoeg
"
Klaas Fransen, Zwolle - 2014/08/08 12:22:46.000


de meeste mensen in Nederland zullen nu denken;oh die groente en fruittuinders hebben een probleem,maar als die tuinders binnenkort hun rente en aflossing ,hun personeel en hun toeleveranciers niet meer kunnen betalen dan krijgen de banken en het uwv en daarmee de hele Nederlandse bevolking ook een probleem.
m.koolhaas, moerkapelle - 2014/08/08 22:05:46.000


Hoi even een reactie!
Wat ik tot aan de dag van vandaag niet begrijp , dat groenten en fruit telers vaak voor een heel lagen prijs leveren aan de supermarkten enz
Maar dat de consument, de Hooftprijs betaalt in de winkels !
Zou het niet eens goed zijn dat de consument en de telers eens samen in actie zouden gaan voor een eerlijke prijs ?
Ben zelf van Russische kom af , en ken de denkcultuur van Rusland , het probleem dat Polen heeft met Rusland hoeft geen EU probleem te zijn !
Met alle respect voor Polen , discrimineren doen ze de Russen zeker

Pankow, Venlo - 2014/08/10 15:10:02.000Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven