"Christiaan van Ravenswaaij (Ravex): "Onze klanten vinden ramp net zo erg als wij"

AGF-exporteurs wachten mogelijke sancties tegen Rusland met spanning af

Tholen - AGF-exporteurs op de Russische markt wachten de gebeurtenissen na de vliegramp in de Oekraïne en de eventuele sancties met spanning af. "We zijn er continue mee bezig, volgen het nieuws, ook wat onze eigen regering en de buitenlandse ministers erover zeggen", vertelt Christiaan van Ravenswaaij van Ravex International dat al jarenlang actief is in de AGF-export naar Oost-Europa en Rusland. Hij erkent het dilemma van de 'koopman en de dominee' waar de sector mee te kampen heeft. "Maar onze Russische klanten vinden deze ramp net zo verschrikkelijk als wij. En zij kunnen er helemaal niks aan doen, ondanks dat iedereen er een mening over lijkt te hebben."
 
"De export naar Rusland is traditioneel in deze periode rustig. Wij exporteren nu nog zo'n 20% van het volume wat we in de winter leveren - hoofdzakelijk aan supermarkten buiten de Moskou-regio - maar dit helpt niet mee", vervolgt Christiaan. Hij sluit mogelijke sancties niet uit. "En als dit de vlees- of bloemensector raakt, dan komt de AGF-sector ook aan de beurt. Het zou me, ongeacht of de Russen schuldig zijn, niet verbazen als er sancties komen, al is er in het verleden vaker mee gedreigd. De geluiden worden steeds sterker en op een duur kan actie dan niet uitblijven. Maar vooralsnog blijven we positief en geven we de moed niet op."

AGF-export
Tot en met mei dit jaar is 175 miljoen kilo verse groente & fruit naar Rusland uitgevoerd. In 2013 was dat 71 miljoen kilo, in 2012 87 miljoen kilo. Rusland is na Duitsland de tweede afzetmarkt voor Nederlandse groente & fruit (inclusief uien). De stijging komt voor rekening van uien, peren, witte kool, tomaten en wortelen. Ook de afzet van paprika, komkommer en aubergine zat in de lift. De totale Nederlandse uitvoer van verse groente & fruit was van januari tot en met mei 12 procent hoger dan in 2013.
 
Volgens Ad van Hamburg van Fenedex, de vereniging van Nederlandse exporteurs, hebben Nederlandse exporteurs begrip voor eventuele sancties en de gevolgen daarvan. "Door wat er is gebeurd, en vooral wat de follow-up geweest is, kan ik mij voorstellen dat onze leden begrip hebben voor maatregelen die genomen moeten worden. Sancties liggen voor de hand, want je hebt niet zoveel andere mogelijkheden. De emotie speelt hier een rol en die is heel vers door de gebeurtenissen. Ik denk dat die een geweldige impact heeft gehad, ook bij ondernemend Nederland. We moeten afwachten wat er komt, maar er is begrip als er wat gaat komen."

Manmoedig
"Als er sancties komen, dan zullen wij die manmoedig dragen", zegt ook Herman de Boon, voorzitter van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten. "Er zal niet meteen een man overboord zijn, gelukkig is er een vrij grote spreiding en hebben we veel afzetmarkten. Maar bedrijven die door hun vermogen heen zijn en nog maar net het hoofd boven water kunnen houden, zouden het zwaar kunnen krijgen."

Premier Mark Rutte heeft gisteravond laat gesproken met de Amerikaanse president Obama. Deze liet in het telefoongesprek weten de brede economische sancties te steunen die vanuit de EU Rusland worden opgelegd. Volgens minister Frans Timmermans is dit "een logisch gevolg van het gebrek aan vooruitgang dat we van Russische kant hebben gezien" sinds een eerder ultimatum, eind juni. Met de sancties wordt Rusland de toegang ontzegd tot kapitaalmarkten en tot technologie op het gebied van defensie en energie.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven