Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: Prijzen die fruitverwerkers betalen dekken productiekosten niet

Aardbeientelers in Polen zijn niet blij met de prijzen van dit seizoen. Handelaren en verwerkingsbedrijven betalen 1 tot 1,20 Zloty (€0,24-0,29) per kilo voor aardbeien met kroontje en 2 tot 2,5 Zloty (€0,48-0,60) zonder kroontje. Deze prijzen dekken niet eens de productiekosten, om nog maar niet te spreken over de investeringen in nieuwe planten en apparatuur die nodig zijn. Daarnaast lijken er ook te weinig seizoensarbeiders te zijn om het fruit te plukken.

Een soortgelijke situatie bestaat op de zwarte bessenmarkt. Aan het begin van het seizoen bereikten de prijzen daar de 0,70 Zloty (€0,17), nu brengt een kilo soms slechts 0,40 Zloty (€0,10) op. De lage prijzen en ongunstige vooruitzichten voor volgend seizoen leiden ertoe dat telers het seizoen vroeg beëindigen.

In een paar jaar kan de situatie echter bijdraaien en kunnen de prijzen weer gaan stijgen. Een andere factor die telers aan kan moedigen tot het verbouwen van het fruit, is de mogelijkheid van mechanisch oogsten, dat het probleem van de seizoensarbeiders oplost. Toch zijn dergelijke prijsschommelingen voor niemand gunstig, omdat ze enkel de markt instabiel maken. De prijsschommelingen kunnen leiden tot ongecontroleerde toenames van het aantal planten, wat uiteindelijk resulteert in een drastische instorting van de prijzen.

Ook de Poolse kersensector had te maken met veel tegenslagen. Telers krijgen prijzen van 0,60-0,90 Zloty (€0,15-0,22) per kilo, ver beneden de productiekosten. Deze situatie kan, net als bij andere fruitsoorten, zorgen voor een significante daling van productievolumes. Er is zelfs kans dat de kersen dit seizoen helemaal niet geoogst worden.

De vooruitzichten voor de teelt van appelen die bestemd zijn voor industriële verwerking zijn evenmin rooskleurig. Verwerkers van appelconcentraat betalen lagere prijzen dan vorig jaar. De geschatte prijzen liggen rond de 0,15 Zloty (€0,04) per kilo.

Bron: farmer.pl
Publicatiedatum: