"Kees Oskam: "Uitdaging om deze grote, maar ingewikkelde markt op te bouwen"

Markttoegang Nederlandse peren naar Brazilië aanstaande

Tholen - Na moeizame onderhandelingen lijkt de export van Nederlandse peren naar Brazilië binnenkort mogelijk te worden. Deze week zijn de concepteisen ontvangen. Er moeten garanties worden gesteld met betrekking tot de Cydia pomonella (fruitmot). Op basis van deze eisen komen alleen percelen in aanmerking die zijn aangemeld voor de export naar China en die voldoen aan de daarvoor geldende eisen (o.a. tweewekelijkse monitoring, toepassing feromoonverwarring / vallen). Het protocol moet nog definitief worden afgestemd tussen beide autoriteiten en vervolgens worden gepubliceerd door Brazilië. Nederland koerst aan op een afronding uiterlijk eind augustus 2014. Dan kan de export starten.

Fruitexporteur Kees Oskam is in totaal al 3,5 jaar betrokken bij het verkrijgen van de markttoegang naar Brazilië. "Ik mag zeggen dat ik een beetje de pionier ben en hard heb meegetrokken om het dossier behandeld te krijgen. Daardoor heb ik mijn contacten al gelegd. Nu moeten we deze grote, maar heel ingewikkelde markt, op gaan bouwen." Volgens de exporteur lijken de door Brazilië gestelde eisen in principe goed realiseerbaar. "Al is de eis met betrekking tot de fruitmotbestrijding wel een kostbare hobby, die enigszins overbodig lijkt."


Kees Oskam

De marktaanvraag betreft het volledige Hollandse perenassortiment. De verwachting is wel dat Conference de hoofdmoot zal vormen. "Momenteel betrekt Brazilië in de maanden februari tot en met augustus peren van de buurlanden Chili en Argentinië en van september tot en met maart vooral Rocha-peren uit Portugal en nog wat Franse, Spaanse en Italiaanse peren", vertelt Kees. Hij zal zich als het dossier is goedgekeurd in eerste instantie richten op de Braziliaanse importeurs. "We zoeken met ons fruit de 'niche-hoek' op. Zij hebben de meeste ervaring en beschikken over een uitstekend, fijnmazig netwerk. De retail is nog wat afwachtend en duidelijk meer versnipperd dan in Europa."

Voor meer informatie:
Handelsmaatschappij Jan Oskam
Kees Oskam
06-53371003
kees@janoskam.nl
www.janoskam.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.