Siemen Cox werkte zo'n 15 jaar in de financiële wereld totdat hij besloot dat het anders moest. Cox, geïnspireerd geraakt door het boek de Blauwe Economie van Gunter Pauli, vatte het idee op om samen met Mark Slegers paddenstoelen te gaan telen op koffiedik. Dat was voor hen namelijk de meest aansprekende case in het boek van Pauli. Plaats van handeling: een voormalig tropisch zwembad in Rotterdam.
Urban Farming in een tropisch zwembad "In het boek van Pauli, dat zo'n 100 business cases telt over hoe je producten kunt maken van afval, staat bijvoorbeeld beschreven hoe je handzeep kunt maken van sinaasappelschillen en hoe je papier kunt maken zonder bomen en zonder water. Wij kozen voor de paddenstoelencase voornamelijk omdat we koffie als substraat wilden gebruiken. Koffie is na olie de meest verhandelde commodity ter wereld. Per jaar wordt er in Nederland 120 miljoen liter koffie gedronken. Dat zijn 3,2 kopjes per Nederlander. En nog specifieker: in Rotterdam wordt er 6 miljoen liter koffie per jaar gedronken. Dat zijn 550.000 op elkaar gestapelde emmers, die samen weer 1000 keer zo groot zijn als de Euromast." En met deze indrukwekkende beeldende illustratie geeft Cox fijntjes aan dat er meer dan genoeg grondstof is om hun product op te laten groeien. En die grondstof ligt letterlijk voor het oprapen. Eens per week gaan de mannen van Rotterzwam met de bakfiets op pad om her en der afgedankt koffiedik op te halen. Cox: "We zijn de kleinste gecertificeerde afvalvervoerder van Nederland, misschien wel van de wereld."
De gemiddelde paddenstoelenteler 'doet' zo'n 10.000 kilo per week. Rotterzwam streeft ernaar om uiteindelijk 7.500 kilo op jaarbasis te telen. Dat is genoeg. "Wat we onder andere willen bereiken, is aandacht voor voedselkilometers", zegt Cox. "Een bord met eten heeft gemiddeld 10.000 kilometer afgelegd. Wij sluiten een cirkel van grondstof tot productie én consumptie in 3,7 kilometer op de bakfiets. Daarnaast vinden we het verstandig om organisch materiaal dat als grondstof kan dienen voor voedselproductie te hergebruiken in plaats van weg te gooien. En ook niet onbelangrijk: een rund heeft 25 kilo voer nodig om 1 kilogram vlees te produceren. Bij een paddenstoel is dat 1 op 1. Als laatste argument kan een paddenstoel op 'afval' groeien en dat maakt dat er geen competitie is met onze eigen voedselketen."
En als het substraat dienst heeft gedaan, kunnen er nog meer mooie dingen mee gedaan worden. Cox: "Alpha Enzymes in Oosterhout is nu bezig om enzymen uit het substraat te winnen. Die enzymen (cellulases) zijn zeer gewild in de papierindustrie. Een andere toepassing van het uitgewerkte substraat is om het te composteren met compostwormen. Deze wormen produceren op hun beurt een vloeibaar aftreksel dat weer geschikt is als een 100% natuurlijke plantenvoeding. Mijn plant thuis kreeg bladeren die drie keer zo groot waren als daarvoor. Waar het op neerkomt, is dat je van één afvalproduct vijf nieuwe producten kunt maken: paddenstoelen, enzymen, wormen, 'wormenthee' en compost.
Waar Cox en Slegers nu vooral behoefte aan hebben is aan high tech teelt- oplossingen uit het topsegment van de Nederlandse tuinbouw. "Die sector nodigen we graag uit om met ons mee te denken over een high tech, low cost oplossing voor kleinschalige, modulaire kweekruimte voor paddenstoelenteelt."
Bron: Berichten Buitenland
Voor meer informatie: www.rotterzwam.nl


Abonneren
Vacatures
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
- "Eén ding is zeker en dat is dat er volgend seizoen nog minder belicht gaat worden"
- "Hoofdbrekens bij citrusimporteurs na fyto-blokkade"
- Noord-Brabantse teler Compliment kiest voor Bimi-broccoli
- Bankdirecteur vindt groenteman zijn veel leuker
- "Ik kan me niet heugen dat we ooit zo'n hoge brix-waarde hebben gehad als dit seizoen"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Van koffiedik naar substraat, compostthee
Rotterzwam: Urban Farming in een tropisch zwembad
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-09 Droogte ramp voor industrietelers in Sevilla
- 2022-08-09 Noord-Brabantse teler Compliment kiest voor Bimi-broccoli
- 2022-08-09 Vlaamse groententelers schakelen veel over op graan, waaraan ze meer verdienen
- 2022-08-09 Komkommerprijs op hoog niveau in zomerweken
- 2022-08-09 "Eén ding is zeker en dat is dat er volgend seizoen nog minder belicht gaat worden"
- 2022-08-08 "Beschikbaarheid vollegrondsgroente in gevaar als publicatie gewaslijsten uitblijft"
- 2022-08-08 Drijvende kas: Paksoiteelt in het Weerwater
- 2022-08-08 Belastingdienst wantrouwt groentenhandelaar die weinig winst maakt, maar legio panden bezit
- 2022-08-08 Zuidoost-Europese landen importeren steeds meer verse groenten en fruit
- 2022-08-08 Belgische bloemkolen ondergeploegd
- 2022-08-08 Groente- en fruitbestedingen België blijven hoger dan voor coronacrisis
- 2022-07-22 Albanië ziet groentenimport toenemen met 44%
- 2022-07-22 "Elke kleurenmix van radijs is mogelijk, als we het maar op tijd weten"
- 2022-07-22 "Europese retail zoekt alternatieven voor mogelijke daling van belichte areaal tomaten in Nederland komende winter"
- 2022-07-22 "Door Koningsoesterzwam uit eigen teelt hebben we totale volume verdubbeld"
- 2022-07-22 Telers en veredelaar tomaat trots op prijzen productbeoordeling Floriade
- 2022-07-22 Paddenstoelenteelt breidt zich uit in Kameroen
- 2022-07-22 Algerije richt zich op teelt in de woestijn
- 2022-07-21 "In het najaar verwachten we bepaalde tomatensoorten vrijwel niet beschikbaar te hebben"
- 2022-07-21 Alle hens aan dek bij tomatenoogst door hitte: "Geen overaanbod, mogelijk straks wel dipje"