Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van koffiedik naar substraat, compostthee

Rotterzwam: Urban Farming in een tropisch zwembad

Siemen Cox werkte zo'n 15 jaar in de financiële wereld totdat hij besloot dat het anders moest. Cox, geïnspireerd geraakt door het boek de Blauwe Economie van Gunter Pauli, vatte het idee op om samen met Mark Slegers paddenstoelen te gaan telen op koffiedik. Dat was voor hen namelijk de meest aansprekende case in het boek van Pauli. Plaats van handeling: een voormalig tropisch zwembad in Rotterdam.

Urban Farming in een tropisch zwembad "In het boek van Pauli, dat zo'n 100 business cases telt over hoe je producten kunt maken van afval, staat bijvoorbeeld beschreven hoe je handzeep kunt maken van sinaasappelschillen en hoe je papier kunt maken zonder bomen en zonder water. Wij kozen voor de paddenstoelencase voornamelijk omdat we koffie als substraat wilden gebruiken. Koffie is na olie de meest verhandelde commodity ter wereld. Per jaar wordt er in Nederland 120 miljoen liter koffie gedronken. Dat zijn 3,2 kopjes per Nederlander. En nog specifieker: in Rotterdam wordt er 6 miljoen liter koffie per jaar gedronken. Dat zijn 550.000 op elkaar gestapelde emmers, die samen weer 1000 keer zo groot zijn als de Euromast." En met deze indrukwekkende beeldende illustratie geeft Cox fijntjes aan dat er meer dan genoeg grondstof is om hun product op te laten groeien. En die grondstof ligt letterlijk voor het oprapen. Eens per week gaan de mannen van Rotterzwam met de bakfiets op pad om her en der afgedankt koffiedik op te halen. Cox: "We zijn de kleinste gecertificeerde afvalvervoerder van Nederland, misschien wel van de wereld."



De gemiddelde paddenstoelenteler 'doet' zo'n 10.000 kilo per week. Rotterzwam streeft ernaar om uiteindelijk 7.500 kilo op jaarbasis te telen. Dat is genoeg. "Wat we onder andere willen bereiken, is aandacht voor voedselkilometers", zegt Cox. "Een bord met eten heeft gemiddeld 10.000 kilometer afgelegd. Wij sluiten een cirkel van grondstof tot productie én consumptie in 3,7 kilometer op de bakfiets. Daarnaast vinden we het verstandig om organisch materiaal dat als grondstof kan dienen voor voedselproductie te hergebruiken in plaats van weg te gooien. En ook niet onbelangrijk: een rund heeft 25 kilo voer nodig om 1 kilogram vlees te produceren. Bij een paddenstoel is dat 1 op 1. Als laatste argument kan een paddenstoel op 'afval' groeien en dat maakt dat er geen competitie is met onze eigen voedselketen."

En als het substraat dienst heeft gedaan, kunnen er nog meer mooie dingen mee gedaan worden. Cox: "Alpha Enzymes in Oosterhout is nu bezig om enzymen uit het substraat te winnen. Die enzymen (cellulases) zijn zeer gewild in de papierindustrie. Een andere toepassing van het uitgewerkte substraat is om het te composteren met compostwormen. Deze wormen produceren op hun beurt een vloeibaar aftreksel dat weer geschikt is als een 100% natuurlijke plantenvoeding. Mijn plant thuis kreeg bladeren die drie keer zo groot waren als daarvoor. Waar het op neerkomt, is dat je van één afvalproduct vijf nieuwe producten kunt maken: paddenstoelen, enzymen, wormen, 'wormenthee' en compost.

Waar Cox en Slegers nu vooral behoefte aan hebben is aan high tech teelt- oplossingen uit het topsegment van de Nederlandse tuinbouw. "Die sector nodigen we graag uit om met ons mee te denken over een high tech, low cost oplossing voor kleinschalige, modulaire kweekruimte voor paddenstoelenteelt."

Bron: Berichten Buitenland
Voor meer informatie: www.rotterzwam.nl
Publicatiedatum: