Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse tomatenteelt vooral kleinschalig

De Italiaanse tomatenteelt is erg gefragmenteerd. Daardoor is de concurrentie met Spanje en Nederland lastig. Daar staat tegenover dat het land veel verschillende productieregio's heeft verspreid over het land. De wisselende omstandigheden in deze gebieden kunnen tomaten met verschillende eigenschappen geteeld worden.

"Italië is van noord naar zuid het grootste land van Europa. Daardoor bestaat het land uit honderd verschillende microklimaten en grond-soorten," vertelt Roberto Piazza (foto rechts). Hij werd 23 april verkozen tot de coördinator van de Table Tomato Comittee.

"In combinatie met wisselende temperaturen en luchtvochtigheids-niveaus kan een breed scala tomatenrassen geteeld worden met verschillende eigenschappen, die afhankelijk zijn van het teeltgebied," vervolgt Piazza.




"Date, perino en pruimtomaten vertegenwoordigen een groot deel van de martk in vergelijking met de tafel-, salade-, vleestomaten en geribbelde tomaten, ongeveer 25-30%."

Italiaanse tomaten concurreren met de Nederlandse en Spaanse producten. "S.Marzano komen uit Frankrijk onder het Saveol label. Nederlandse zijn stevig en worden aantrekkelijk verpakt. Daar komt bij dat ze erg uniform zijn. Spaanse tomaten zijn ook goed verwerkt en gepresenteerd, maar soms is de houdbaarheid niet erg lang."



"In Italië is het grootste probleem dat de productie gefragmenteerd is. Daardoor is het moeilijk om te concurreren met grotere productieregio's. Desondanks komen de Italiaanse tomaten nog vaak van kleine telers en niet van grote industriële telers, zoals in Nederland en Spanje."
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer