"Italië is van noord naar zuid het grootste land van Europa. Daardoor bestaat het land uit honderd verschillende microklimaten en grond-soorten," vertelt Roberto Piazza (foto rechts). Hij werd 23 april verkozen tot de coördinator van de Table Tomato Comittee.
"In combinatie met wisselende temperaturen en luchtvochtigheids-niveaus kan een breed scala tomatenrassen geteeld worden met verschillende eigenschappen, die afhankelijk zijn van het teeltgebied," vervolgt Piazza.
"Date, perino en pruimtomaten vertegenwoordigen een groot deel van de martk in vergelijking met de tafel-, salade-, vleestomaten en geribbelde tomaten, ongeveer 25-30%."
Italiaanse tomaten concurreren met de Nederlandse en Spaanse producten. "S.Marzano komen uit Frankrijk onder het Saveol label. Nederlandse zijn stevig en worden aantrekkelijk verpakt. Daar komt bij dat ze erg uniform zijn. Spaanse tomaten zijn ook goed verwerkt en gepresenteerd, maar soms is de houdbaarheid niet erg lang."
"In Italië is het grootste probleem dat de productie gefragmenteerd is. Daardoor is het moeilijk om te concurreren met grotere productieregio's. Desondanks komen de Italiaanse tomaten nog vaak van kleine telers en niet van grote industriële telers, zoals in Nederland en Spanje."