UTZ Certified lanceert duurzaam initiatief voor hazelnootteelt in Turkije

UTZ Certified lanceert een driejarig initiatief in Turkije, dat voor solide duurzaamheidsnormen in de hazelnootteelt moet zorgen. Er zal een proefproject worden uitgevoerd in drie hazelnootproductieregio's in het land: Trabzon en Giresun in het noordoosten en Duzce in het noordwesten. Naar verwachting zullen ongeveer 175 telers deelnemen. UTZ-leden zoals Migros/Delica AG, Natra en REWE Group werken actief samen in dit initiatief.UTZ is het eerste certificatieplan dat ingaat op de drie pijlers van duurzaamheid in de hazelnootteelt: mensen, winst en planeet. Tijdens dit proefproject zal UTZ Certified een aantal vereisten toepassen, die gaan over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, goede landbouwpraktijken en de bescherming van het milieu om de hazelnootsector tot een duurzame productie te brengen.

Turkije is goed voor meer dan 70% van de hazelnootproductie wereldwijd. De meerderheid wordt geïmporteerd naar Europese landen en gebruikt in de zoetwarenindustrie, die zich bewust is van de behoefte aan betere duurzaamheids-maatregelen, wat zal leiden tot betere producten.

"UTZ wil de uitdaging aangaan en verwacht begin 2016 de eerste gecertificeerde hazelnootproductie op de markt te hebben", aldus Han De Groot, directeur van UTZ Certified. "UTZ heeft bewezen dat het met een geëngageerde coalitie van partners uit de handel, voedingssector en retail, plus NGO's, mogelijk is te investeren in een geloofwaardig duurzaamheidsprogramma voor cacao, koffie en thee. Nu is het tijd onze ervaring in de hazelnootsector toe te passen", besluit hij.

De vereisten voor duurzame hazelnootteelt werden ontwikkeld in nauw overleg met telers, de sector en overheidsinstellingen, NGO's en andere aandeelhouders. Ze zijn verzameld in een module die meer dan een maand lang op de website van UTZ te raadplegen was. Een tweede overlegronde zal volgen in 2015.

Bezoek www.utzcertified.org voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven