Voedingsmiddelen hebben een beperkte houdbaarheid doordat de kwaliteit van veel producten tijdens bewaring achteruit gaat. De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft echter niet altijd een goede voorspelling van de kwaliteit of versheid van een product. Dit komt doordat de "versheidstatus" door veel factoren wordt beïnvloed, bijvoorbeeld door natuurlijke variatie van de uitgangskwaliteit van het voedsel, maar ook door bijvoorbeeld een fluctuerende temperatuur in de keten.
In dit promotie-onderzoek hebben we gekeken naar de mogelijkheden om de kwaliteit van voedsel te monitoren met een intelligente verpakking waarin een specifieke sensor is aangebracht. Als case hebben we een concept ontwikkelt voor zo'n intelligente verpakking waarmee je de actuele versheidstatus van verpakte vis kunt voorspellen.
Elektrodes meten de geleidbaarheid in een waterfase in de verpakking. Deze geleidbaarheid stijgt naarmate er op de vis meer vluchtige amines worden geproduceerd als de versheid terugloopt. Het signaal van de sensor is met wiskundige modellen omgezet in een kwaliteitsstatus.
Dit principe zou gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van intelligente verpakkingen voor andere producten. Dit soort intelligente verpakkingen geven waardevolle informatie voor alle schakels in de keten: van de productie, distributie, retail tot en met de consument.
Bron: WageningenUR


Abonneren
Vacatures
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
- "Eén ding is zeker en dat is dat er volgend seizoen nog minder belicht gaat worden"
- "Hoofdbrekens bij citrusimporteurs na fyto-blokkade"
- Noord-Brabantse teler Compliment kiest voor Bimi-broccoli
- Bankdirecteur vindt groenteman zijn veel leuker
- "Ik kan me niet heugen dat we ooit zo'n hoge brix-waarde hebben gehad als dit seizoen"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-09 "Voor onze klapkratten zien we mogelijkheden over de hele toeleveringsketen"
- 2022-07-20 Sormapaper Vertbag gebruikt grondstoffen uit hernieuwbare bronnen
- 2022-07-18 "We stemmen onze verpakkingen af op de trends in de markt"
- 2022-07-18 Sormapaper Vertbag gebruikt grondstoffen uit hernieuwbare bronnen
- 2022-07-18 Nieuwe IoT-compatibele krat die locatie- en temperatuurinformatie kan verzenden
- 2022-07-15 De Jong Packaging Group neemt Wellpappenfabrik Sausenheim over
- 2022-07-14 "Laserperforatie is een succesvolle techniek voor langere houdbaarheid versproducten"
- 2022-07-14 Nieuwe 150 en 300 grams zachtfruitverpakking met deksel
- 2022-07-14 Nieuwe composteerbare verpakkingslijn op Europese markt
- 2022-07-08 Pieter Pot biedt verpakkingsvrije AGF-producten aan
- 2022-07-07 Nieuwe doos vervangt houten kistje voor venkel van ZON
- 2022-07-06 "Ik wil graag anderen laten zien dat verduurzamen simpel is"
- 2022-07-05 Euro Pool System breidt activiteiten uit in het VK
- 2022-07-04 Champignonbedrijf gebruikt mycelium om plastic verpakkingen te vervangen
- 2022-07-01 Deense etikettendrukkerij wordt onderdeel van Optimum Group
- 2022-06-30 Iconen op verpakking verduidelijken houdbaarheidsdatums
- 2022-06-30 Eco-oplossingen voor een circulaire economie
- 2022-06-30 Flexibel printen en pallet etiketteren bij vleestomatenteler
- 2022-06-29 Nieuwe wortelverpakking uit FSC-gecertificeerd papier en cellulose venster
- 2022-06-29 Nieuwe kartonnen verpakkingen vruchtgroente en zachtfruit bij The Greenery