Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"zulke wondermiddelen bestaan niet"

Voedingscentrum waarschuwt tegen superfoods

Tegenwoordig worden allerlei producten aangeprezen als superfoods. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen. Maar zulke wondermiddelen bestaan niet. Nederlanders blijken er dan ook niet in te trappen. Slechts 1 op de 10 geeft aan het noodzakelijk te vinden om superfoods te eten naast de gewone voeding.

Dit blijkt uit een representatieve steekproef onder 1.000 mensen van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl.

Niet door superfoods, maar door gevarieerd te eten blijf je gezond
Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, geeft aan het goed te vinden dat mensen kritisch zijn: "Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren, die het lichaam nodig heeft. Als je gezond wilt eten, is variatie het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om te eten volgens de Schijf van Vijf en volop te variëren met groente en fruit."

Superfood is een marketingterm
In het onderzoek noemden mensen uiteenlopende producten een superfood. Bijvoorbeeld gojibessen, hennepzaad, algen en chiazaad, maar ook groente, fruit en vis. "Het is logisch dat er veel verschillende superfoods worden genoemd", legt Patricia Schutte uit. "De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie."

Het gevaar van superfoods
Is het dan erg om superfoods te kopen? Nee, dat is in principe geen probleem, want bijvoorbeeld groente en fruit horen gewoon in een gezond eetpatroon. Het maakt daarbij niet uit of mensen het een superfood noemen. Maar het Voedingscentrum waarschuwt tegen producten, die de marketingterm superfoods hebben gekregen. Mensen kunnen namelijk onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon.

Lees meer over superfoods
Lees meer over gezond eten met de Schijf van Vijf

Publicatiedatum: