"zulke wondermiddelen bestaan niet"

Voedingscentrum waarschuwt tegen superfoods

Tegenwoordig worden allerlei producten aangeprezen als superfoods. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen. Maar zulke wondermiddelen bestaan niet. Nederlanders blijken er dan ook niet in te trappen. Slechts 1 op de 10 geeft aan het noodzakelijk te vinden om superfoods te eten naast de gewone voeding.

Dit blijkt uit een representatieve steekproef onder 1.000 mensen van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl.

Niet door superfoods, maar door gevarieerd te eten blijf je gezond
Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, geeft aan het goed te vinden dat mensen kritisch zijn: "Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren, die het lichaam nodig heeft. Als je gezond wilt eten, is variatie het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om te eten volgens de Schijf van Vijf en volop te variëren met groente en fruit."

Superfood is een marketingterm
In het onderzoek noemden mensen uiteenlopende producten een superfood. Bijvoorbeeld gojibessen, hennepzaad, algen en chiazaad, maar ook groente, fruit en vis. "Het is logisch dat er veel verschillende superfoods worden genoemd", legt Patricia Schutte uit. "De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie."

Het gevaar van superfoods
Is het dan erg om superfoods te kopen? Nee, dat is in principe geen probleem, want bijvoorbeeld groente en fruit horen gewoon in een gezond eetpatroon. Het maakt daarbij niet uit of mensen het een superfood noemen. Maar het Voedingscentrum waarschuwt tegen producten, die de marketingterm superfoods hebben gekregen. Mensen kunnen namelijk onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon.

Lees meer over superfoods
Lees meer over gezond eten met de Schijf van Vijf


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


"Ik ben het eens met het Voedingscentrum dat je gevarieerd moet eten om gezond te blijven. Maar dat gevarieerd eten is toch voor veel mensen een probleem. Het eten van 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag is iets dat veel mensen niet redden. Als er dan problemen optreden is het vaak effectief om naast die huidige voeding een aanvulling te doen met de zogenaamde "superfoods".
Wij produceren tarwegrassap op ons bedrijf. Volgens sommige aanbieders een "superfood". De gezonde mensen bij ons op het werk die het proberen merken geen verschil. Echter mensen op het werk met problemen (een zwakkere schakel) merken wel effect, indien het tarwegrassap net iets bevat dat de zwakke schakel sterker maakt! Dat geld ook voor sommige kiemen zoals bijvoorbeeld Broccoli kiemen. Eet je voldoende Broccoli of kool per week, dan merk je het verschil niet. Maar eet je niet wekelijks 2 tot 3 keer kool, dan heeft dat plukje broccolikiemen op je brood mogelijk wel effect.
Indien je een zwakkere schakel in je gezondheid weer sterker kan maken door een "superfood" naast je gevarieerde voeding, dan is dat toch prima?!"
Jeanette (onderzoeker bij VanderPlasSprouts), Broek op Langedijk - 2014/03/06 13:45:08.000


mevr.Schutte van het voedingscentrum leeft nog in het verleden met haar schaal van vijf. 10 % van de Nederlanders eet 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag . De meeste superfoods zitten vol met vitamines en amino-zuren , die deze mensen anders niet binnen krijgen . Vrijwel alle mensen weten ook wel dat ze niet alleen superfoods moeten eten.Net zoals niemand alleen maar eieren eet , want dat is ook schadelijk .Zo kan ik blijven doorgaan met open deuren intrappen .Nee, mevr. Schutte , ga maar weer snel terug naar je ,door de UNILEVERS van deze wereld gesponsorde voedingsindustrie ,vol met aspartaam , E-nummers en andere rotzooi .Alleen daar hoor je haar nooit over .
Kommer, veenendaal - 2014/03/06 14:21:04.000Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven