Marokkaanse tomatenexport krabbelt op

Na drie weken van malaise door een lage vraag en prijzen krijgt Marokko weer voet aan de grond op de Europese markt. De prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar en liggen tussen de 60 en 70 eurocent met uitschieters naar 75 cent per kilo.

De telers zijn vooral blij met de positieve resultaten in termen van opbrengst per hectare. Volgens een teler kan de export met 15 tot 17 procent stijgen. Op dit moment wordt verlaat dagelijks 2.000 ton tomaten het Noord-Afrikaanse land. De positieve cijfers zijn vooral te danken aan het goede weer in de Souss regio in het begin van het seizoen. Het gebrek aan regen de laatste weken baart de telers wel zorgen.

De landbouwsector in de Souss-Massa regio is verantwoordelijk voor 90 procent van de waterafname in het gebied. In cijfers uitgedrukt: de sector gebruikt 994 miljoen kubieke meter per jaar. Daarvan is 412 miljoen kubieke meter afkomstig uit oppervlaktewater en 582 miljoen kubieke meter grondwater. De watervoorraad achter de Souss-Massa-DraĆ¢ dammen is nog laag.

Afgezien van zorgen over de watervoorziening zijn er ook andere zorgen. Het export seizoen wordt getekend door onrust waaraan zelfs de best georganiseerde telers niet kunnen ontsnappen. De associatie van groente en fruit telers en exporteurs (Apefel) houdt geen kantoor op het moment. De enige persoon die in het management board is overgebleven is de president, El Houssaine Aderdour, die voor een tweede termijn benoemd is. De National Entity Council en de Inter-professional Federation of Fruit and Vegetables hebben nog niet ingestemd met de nieuwe leden van Apafel die eind december werden benoemd.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven