


Abonneren
Vacatures
- Business Consultant (landelijk)
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
- Quality controller
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Dodelijke slachtoffers en miljoenenschade aan tuinbouw door overstromingen in Italië
- Tomatencongres maakt zich geen illusies: 'business as usual' komt niet meer terug
- Gewasbeschermingsdiscussie weer aangeslingerd door uitzending Jinek
- Teel je in China bonen of meloenen? Dan komt de landbouwpolitie op je af...
- Opnieuw hevige regen en zelfs hagel in Italiaanse Emilia Romagna
Top 5 - afgelopen maand
- Transportbedrijf T. Vreugdenhil viert driemaal feest
- Hevige concurrentie voor Turkse watermeloenen
- Onzekerheid over Marokkaanse watermeloenoogst
- Faillissement uitgesproken over Rodenburg Fresh Food en Fruta del Huerto
- "Turkije op weg om één van de grootste zachtfruitleveranciers van Europa te worden"
Weer
Rungis zet zeewieren op de kaart met Tweesterrenchef Edwin Vinke
Perry Falter en Niels van den Berg geven een workshop
Naast het kijkje in de keuken bij Edwin Vinke heeft ook Jan Kruijsse, de enige zeewierensnijder van Nederland, enthousiast verteld over zijn liefde voor wieren. Kruijsse snijdt zeewier in de Oosterschelde. Dit snijden is onderhevig aan strikte voorwaarden wat betreft het natuurbehoud.
In de Oosterschelde komen 150 soorten zeewier voor die allemaal eetbaar zijn. In het oog springende soorten zijn de winterwieren Visdraadwier, Iers Mos, Japans Bessenwier en Wakame. Tevens zijn er ook diverse soorten zomerwieren, zoals bijvoorbeeld de groene Zeesla en het Roodhoorntjeswier.
Francis Zonneveld, Edwin Vinke en Gert Jan Zonneveld Piek
Door het 'wild snijden' van Jan Kruijsse wordt vers zeewier beschikbaar voor de Nederlandse chefs. De toepassingsmogelijkheden zijn veel breder dan vaak gedacht wordt. Vinke: "Zeewier kan als volwaardige groente worden gebruikt in gerechten. Net als bij groenten is er ook bij zeewier een grote verscheidenheid aan soorten, alle met verschillende eigenschappen".
Namens Rungis verzorgt Perry Falter en Meesterkok Niels van den Berg een masterclass over de herkomst, smaak en mogelijkheden van zeewieren. Van den Berg: "Veel chefs werken zo nu en dan met zeewieren. Rungis, horeca groenten leverancier, informeert en inspireert chefs over de mogelijkheden van zeewieren. Zeewieren bieden restaurants de mogelijkheid zich te onderscheiden".
Links: Cakejes van zeewier. Rechts: Edwin Vinke met wakame zeewier uit de Oosterschelde.
Komende tijd organiseert Rungis onder leiding van Jan Kruijsse een tweetal Zeewieren Snijsessies. Voor het Zeewier snijden gaan Rungis met een aantal chefs naar Yerseke aan de Oosterschelde om aan den lijve te ondervinden hoe het wier groeit en wordt geoogst.
Het gebruik van zeewier wordt vaak geassocieerd met de Japanse keuken. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook in Europa een lange traditie op het gebied van zeewieren is. Zeewieren zijn juist prima inzetbaar in de Franse en Nederlandse keuken. Denk hierbij aan stamppot of salade.
Jeroen van Ooijen en zijn 'gastronauten', een select gezelschap enthousiaste koks, hebben tijdens de middagsessie een groot aantal bereidingen met zeewier gemaakt. Op Gastronomixs.com, de ideeëngenerator voor chefs, worden binnenkort de inventieve toepassingen van zeewier gedeeld.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-26 Internetkritiek op bijgerecht van avocado voor €6,62
- 2023-05-23 Frietzaken in Noord-Wales lijden onder aardappeltekorten en prijsstijgingen
- 2023-05-17 "Ondanks goede start wordt 2023 uitdagend jaar voor de horeca"
- 2023-05-08 Inno Food Company gaat samenwerking aan met NextDeli
- 2023-04-25 17 nieuwe restaurants met een Michelinster, Vinkeles ontvangt haar tweede
- 2023-04-19 Robots ingezet in restaurants in strijd tegen personeelstekort
- 2023-04-18 McDonald's Frankrijk: la P’tite Poire 100% Franse peren komen in assortiment snoepfruit
- 2023-04-14 "In vergelijking met vorig jaar met Pasen een plus"
- 2023-04-13 Van groenteboer tot CEO van Uitgekookt
- 2023-04-12 "24/7 Zelfservice oplossingen zorgen voor transformatie van contractcatering"
- 2023-04-05 "Alle fruitbomen in bloesem en de terrassen weer open"
- 2023-04-05 "Voor horecaondernemer hebben minder personeel en dat gat vullen wij op"
- 2023-04-05 Alternatief voor prijzige zwarte truffels
- 2023-04-04 SAP.BAR gaat kopje onder door inflatie groenten- en fruitprijzen
- 2023-04-03 Silva Dunes wint Aspergerestaurant 2023 van Brabants Asperge Genootschap
- 2023-03-31 Ziekenhuismaaltijden van noordelijke landbouwproducten: 'Er is nog winst te behalen'
- 2023-03-30 Sligro koopt dag Paaspop voor al haar klanten en relaties
- 2023-03-27 Hanos Maastricht spectaculair geopend
- 2023-03-20 Inkoop verse groenten en fruit door horeca in 2022 hoger dan voor corona
- 2023-03-17 Gemberschijven, rode peperringen en Jalapeño-ringen