Tomatenteler Piet Vijverberg teelt al jaren kiwano's als hobby
Fotograaf: Sjaak Oudshoorn
Een commerciƫle kiwano-teelt in de Nederlandse kassen, is volgens Vijverberg niet te doen. "Kiwano's worden over de hele wereld geteeld en zijn goed te vervoeren. Daarom hebben de gespecialiseerde groothandelaren ze altijd voorradig. Die importeren ze uit alle windstreken. Het zou ook een hele klus zijn om ze commercieel te telen, want de kiwanoplant groeit in het begin heel snel, soms wel 60 centimeter in een week. De plant moet daarom heel veel worden gesnoeid. Dat is bijna niet bij te houden. Wel geven de planten het ene jaar veel meer vruchten dan het andere jaar."
"In april komen de eerste bloemetjes aan de plant. Deze bloemetjes werden heel snel kiwano's. Maar deze zijn dan nog wel groen. Voordat de vruchten rijp zijn, duurt het nog een hele poos, maar na twee maanden kleuren ze dan heel mooi oranje. De kiwano bevat vruchtvlees met heel veel pitjes, die gewoon kunnen worden gegeten. De smaak is lichtzoet en een beetje komkommer- banaanachtig", verklaart Piet.
De laatste jaren kreeg Piet weleens vraag naar de kiwano's uit de hoek van de horeca. En ook met Kerst is de vraag naar dit product traditioneel groot. "De schil kan leuk worden gebruikt als een schaaltje. Dat geeft een exclusieve beleving aan gerechten mee. Veel horecazaken doen bijvoorbeeld garnalencocktails in de schil en de inhoud van de kiwano's wordt ook als dressing gebruikt voor de salade."
Piet mag de kiwano's zelf ook graag eten. "Ik snijd ze door, lepel ze uit en verdeel ze over glazen met een scheutje likeur. Met rode of gele tweedrank smaakt het heerlijk en kleurt het ook nog eens mooi. Maar het blijft echt een hobby. Want tomaten telen is ons vak!"
www.vijverberg.eu