Peter Damen, KCB:

"Kwalitatief goed paprikajaar"

Een factor, die bepalend is voor de kwaliteit van een product, is het aantal afkeuringen in een bepaalde periode of zelfs een heel seizoen. Bij paprika's zijn in 2013 meer afkeuringen geweest dan bij tomaat maar dat wordt zo langzamerhand een bijna probleemloos product. Toch kijk ik terug op een kwalitatief goed paprikajaar, zeker in vergelijk met voorgaande jaren, waarbij wel gedurende lange tijd het gebrek binnenrot sluimerde. Een inkijkje in de afkeuringen bij paprika's leert ons het volgende:
In totaal zijn er 178 partijen paprika's afgekeurd waarvan 103 partijen Nederlandse en 75 partijen buitenlandse. De afkeuringen van Nederlandse paprika's betroffen 42 keer bederf bestaande uit steelrot, vruchtrot en binnenrot. Tot eind juli bleven de afkeuringen voor rot beperkt, daarna nam het aantal toe en dit bleef zo tot aan het eind van het seizoen. De eerste afkeuring voor binnenrot vond begin juli plaats. Voor gewone kwaliteitsgebreken werd in totaal 17 keer afgekeurd. Afgebroken staartjes en open scheurtjes door binnengroeiers in het begin van het seizoen zagen we sporadisch.

Voor de overige kwaliteitsnormen als aanduidingen, maatsortering en inhoudsgewicht werd in totaal 43 keer afgekeurd. Deze 43 afkeuringen hadden moeten worden voorkomen, daar het niet direct de kwaliteit betreft maar meer het menselijk handelen.
Bij tomaten lag het aantal afkeuringen beduidend lager dan bij paprika. In totaal werd er 66 keer afgekeurd waarbij het 38 keer Nederlandse tomaten betrof en 28 keer buitenlandse. Voor rot werd er in 9 gevallen afgekeurd en voor kwaliteit uitwendig 4 keer. Verder werd er in 25 gevallen afgekeurd op de normaspecten aanduidingen en inhoudsgewicht. Ook hier geldt, dat deze 25 afkeuringen hadden kunnen worden voorkomen.

Samengevat hebben we een kwalitatief uitstekend jaar achter de rug voor tomaten en een goed jaar voor de paprika's, waarbij we alert moeten blijven voor zaken, die rot veroorzaken. Immers, een groot deel van de paprika's wordt in folie verpakt.

Bron: Peter Damen, KCB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.