Tarieven Fair Produce voor 2014 vastgesteld

Fair Produce moet op termijn financieel op eigen benen kunnen staan. Met de subsidieverstrekkers is de afspraak dat in 2014 de sector 50% van de organisatiekosten moet dragen. Een voorstel voor de tarieven voor 2014 van de werkgroep Financieringsmodel 2014 is op 25 november met de gecertificeerde bedrijven besproken en onlangs door het bestuur aangenomen. Ook zijn de handelsnormen aangescherpt. Het toepassen van een all-in loon wordt per 1 januari 2014 verboden.

Voor 2014 zijn de volgende tarieven vastgesteld:

  • Plukbedrijven 0,06 eurocent per kilo.
  • Handelsbedrijven (inkoopvolume FP-product) 0,06 eurocent per kilo.
  • Snijbedrijven 0,006 eurocent per kilo.
  • Industrie (ingekochte grondstof) 0,006 eurocent per kilo

Voor handelsbedrijven met eigen teeltbedrijven in de holding, wordt een uitzondering gemaakt; deze handelsbedrijven betalen 50% over de productie van het teeltbedrijf oftewel 0,03 eurocent per kilo.

Het bestuur heeft besloten dat er voorlopig geen plafond komt in de bijdrage van (grote) bedrijven. De consequentie van die maatregel zou immers zijn dat het tarief voor alle bedrijven verhoogd zou moeten worden. Het bestuur zal dit punt eind 2014 heroverwegen bij de evaluatie.

Handelsnormen aangescherpt
Fair Produce scherpt de handelsnorm aan dat in het buitenland gevestigde gelieerde ondernemingen van handelsbedrijven niet ingeschakeld kunnen worden om niet-Fair Produce product in Nederland in te kopen. De normeis om uitsluitend Fair Produce paddenstoelen in te kopen bij gecertificeerde bedrijven, mag niet worden ondermijnd. Per 1 januari 2014 zijn deze aangescherpte handelsnormen op de site te vinden.

Definitief besluit all-in loon
Naar aanleiding van een voorstel van een werkgroep om all-in-loon toch toe te staan, is afgesproken dat dit alleen mogelijk is als sociale partners met elkaar zouden besluiten dat all-in-loon binnen de paddenstoelensector mogelijk moet zijn. Inmiddels hebben de werknemersorganisaties zich uitgesproken; zij houden vast aan het besluit dat per 1 januari 2014 géén all-in-loon mag worden toegepast.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.