Zuid-Afrika vraagt om EU-citruscompromis

Zuid-Afrika is aan het lobbyen voor een compromis om volgend jaar citrus te verkopen in de Europese Unie. De EU heeft de Zuid-Afrikaanse citrusimport verboden vanwege zorgen over de black spot, maar er wordt gewaarschuwd dat een aanhoudend verbod zal leiden tot lege schappen voor Europese consumenten.

Het Zuid-Afrikaanse citrus vormt een groot deel van de totale citrusimport van de Europese Unie en is de belangrijkste bron voor sinaasappelsap in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk tijdens de Europese zomermaanden. Als ze door de EU dus voor de lange termijn worden verboden, zou de Europese consument dat merken. "Zo'n 70% van het zomerfruit wordt gedekt door Zuid-Afrika. Dus zelfs landen als Brazilië, Argentinië en Australië zouden dat tekort niet kunnen opvullen", zei Rocco Renaldi van de Zuid-Afrikaanse citrustelersvereniging.

De Europese Commissie zegt dat het de citrusproducerende regio's voor de EU wil beschermen tegen de ziekte, maar Zuid-Afrikaanse vertegenwoordigers in Brussel denken dat Europese citrusproducenten ook hun kans zien hun marktaandeel dankzij het verbod te vergroten.

Ondertussen stelt Zuid-Afrika een compromis voor: dat het citrusimportverbod louter zou worden opgelegd aan citrusproducerende regio's voor de EU. "Het is helaas erg moeilijk te discussiëren in Brussel, waar de belangrijkste overwegingen zijn de integriteit van de interne markt te behouden en te zorgen dat er geen belemmeringen in Europa optreden", zei Renaldi.

In de tussentijd moeten Zuid-Afrikaanse producenten wachten op een EU-voedingsveiligheidsonderzoek, waar voor de Zuid-Afrikaanse citrussector veel van afhangt. Het onderzoek moet in de komende paar weken uitkomen.

Source: enca.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.