Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardpeer, een hart van goud

Echt mooi om zien zijn de kleine knolletjes niet, maar onder hun knobbelige schil verbergt zich heerlijk crèmekleurig tot rozerood vlees. Oorspronkelijk komt de aardpeer uit Noord-Amerika. Het is behalve een uitstekende voedselleverancier, ook een sierplant met mooie gele bloemen. Je kan de hele winter oogsten en een hoekje van twee vierkante meter aardperen betekent snel een oogst van 10 kilo eetbare knollen.

Zoet

De smaak van aardpeer is lekker zoet met een nootachtig accent dat vaag aan artisjok doet denken. De Engelsen noemen hem dan ook Jerusalem artichoc, de Fransen topinambour. Aardperen zijn echte wintergroenten, ze zijn op hun best in de maanden januari, februari en maart.
 

Wonderknolletje

Aardpeer is zeer voedzaam en licht verteerbaar. De kleine knolletjes zijn naast rijk aan vitamine B1 en B2 ook een goede bron van ijzer en kalium. Aardpeer is ook rijk aan voedingsvezels, voornamelijk inuline. Inuline is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het is een koolhydraat maar wordt net als andere voedingsvezels niet verteerd in de dunne darm, het fermenteert in de dikke darm tot zuren die op hun beurt weer voedsel vormen voor goede bacteriën.

Veelzijdig

In de keuken is aardpeer een echte allrounder. Jonge aardperen hoef je niet te schillen, ze kunnen rauw in salades verwerkt worden. Oudere knollen zijn geschikt voor tal van verwerkingen. Gestoofd, gebakken, gefrituurd of gepureerd is aardpeer een goede smaakmaker bij wild en varkensvlees.

TIP: Wanneer je een beetje citroensap aan het kookwater toevoegt, verkleurt aardpeer niet


Bron: Flandria
Publicatiedatum: