Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We kijken nieuwsgierig naar verder verloop fusie BelOrta en Borgloon"

Veiling Haspengouw voegt verpakkingsbedrijven samen

De totale aanvoer van fruit bij Veiling Haspengouw in 2013 lag 8% lager dan in 2012. De mindere oogst in september 2012 was hiervan de voornaamste oorzaak. Ook mede door de goede prijsvorming eind 2012-begin 2013 waren de frigo's vroeger geruimd. In de centrale bewaring op Veiling Haspengouw hebben we dit seizoen (2013-2014) 60 % meer peren dan vorig jaar, een grotere oogst dan in 2010 en 2011. En dat waren toch topjaren. Bij de appelen voorspelde men een daling met 9 procent. Het uiteindelijke resultaat voor Veiling Haspengouw is een stijging met 28 procent. Deze stijging komt voor 50% voort uit meer kilo's Kanzi en Greenstar. Gezien de erg late bloei was iedereen ervan overtuigd dat de pluk ook een stuk later zou beginnen, maar niemand hield rekening met de super warme zomer, die ons ten deel viel tot en met de eerste week van september.



Vernieuwde Raad van Bestuur en nieuwe voorzitter in 2013

Tijdens de jaarlijkse, zeer druk bijgewoonde, algemene vergadering hebben de producenten nieuwe bestuurders gekozen: Herman Vanmarsenille, Hugo Louwette, Luc Jacques, Raf Spiritus, Bert Vanweddingen en Jean-Marie Neven. Samen met de nieuwe voorzitter Luc Bels en de leden van de vorige ploeg en de directie zullen zij de krijtlijnen moeten uitzetten waarbinnen Veiling Haspengouw zich het komende decennium moet bewegen en strategieën ontwikkelen om onze coöperatie door dan eens woelige, dan weer favorabele fruitwateren te loodsen.



H-Apack
Het verhaal van H-Apack kwam de voorbije maanden in de pers. Kort samengevat: doordat BayWa uit H-Ppack stapte, werden we in Veiling Haspengouw geconfronteerd met twee eenvormige bedrijven, die daarenboven verlieslatend waren. Door de activiteiten van het ene bedrijf te laten opgaan in het andere, hopen we één succesvol sorterings- en verpakkingsbedrijf uit te bouwen. De reden waarom de Duitsers uitstapten, moeten we zoeken in het feit dat BayWa koos voor een ander business model en het feit dat de Duitsers geconfronteerd werden met een overcapaciteit in hun eigen bedrijven. Bovendien kunnen we niet onder de vaststelling uit, dat we als Belgen te duur uitvallen op de internationale markt, meer bepaald is onze loonlast op mondiaal vlak een handicap. Het was een pijnlijke
oefening, maar noodzakelijk in het kader van de toekomst. Omdat we moeten vooruitdenken, keurden we unaniem een sociaal plan goed. Dat is ondertussen in uitvoering.

Nieuwe peer P2829

De ontwikkelingen voor de nieuwe peer (P2829) lopen volgens plan. Van de kwaliteiten zijn we allemaal overtuigd: ze bewaart uitstekend, ze heeft een gladde groene schil, ze is ongevoelig voor schuurschade en geeft een hoge opbrengst. Deze peer vormt alvast een nieuwe troef in onze exportpolitiek. Door de quasi monocultuur van de Conference peer zijn we te zeer afhankelijk van bepaalde afzetgebieden en zijn goede alternatieven meer dan welkom.



Nieuw Operationeel Programma

De Raad van Bestuur heeft ook een nieuw Operationeel Programma gemaakt. Hiervoor verwachten we zeer binnenkort groen licht vanwege de overheid. Als enige veiling heeft Veiling Haspengouw alvast voorzien dat er in 2014 voor de telers meer rechtstreekse middelen vrijkomen. Dit betekent dat er opnieuw ruimte komt om te investeren in hagelnetten, in de overkapping van zoete kersen en in plastieken palloxen. Veiling Haspengouw wenst ook te blijven investeren in onderzoek naar nieuwe teelten via PCFruit en EFC. We denken dan aan teelten zoals pruimen en abrikozen, maar ook noten. Ook tussenkomsten in de kosten voor driftreducerende doppen en sensorgestuurde sproeimachines kaderen in onze politiek van meer duurzaamheid en aandacht voor de waterrichtlijn.

Kanzi
Vanaf 21 oktober was Kanzi weer beschikbaar, men had er dit jaar iets langer op moeten wachten maar het wachten heeft geloond. Ideale kalibers, prachtig egaal rode blos en een volle verfrissende smaak, met dank aan de natuur. In Haspengouw werd in totaal 7 miljoen kg Kanzi geoogst. Wereldwijd waren er dat 50 miljoen, waarvan 80% binnen Europa. Er is meer vraag dan aanbod voor deze verleidelijke appel. De combinatie van gepassioneerde telers, een goed product, sterke campagnes en enthousiaste klanten en consumenten hebben van Kanzi een succes gemaakt. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, zullen er in de komende 3 tot 5 jaar wereldwijd bomen geplant worden. Zo kunnen wij de liefhebbers binnenkort het ganse jaar, zonder onderbreking van Nieuwjaar tot Nieuwjaar, Kanzi aanbieden.

Veranderend Veilinglandschap
In de loop van 2013 werden we geconfronteerd met de aankondiging van de fusie tussen Bel'Orta en Veiling Borgloon. Dit was verrassend omdat we op dat moment al enkele maanden intensief met de andere twee Limburgse veilingen aan het overleggen waren over een commercieel platform om het aanbod te centraliseren. Wij nemen akte van deze nieuwe situatie en kijken nieuwsgierig naar het verdere verloop. Voor bijkomende informatie kunt u steeds contact opnemen met algemeen directeur Renaat Kuipers of met financieel-administratief directeur Filip Vanaken van Veiling Haspengouw.

Tel.: +32 11 670 611
e-mail renaat.kuipers@veilinghaspengouw.be
Publicatiedatum: